Pod hladinou zmizely na 1700 let: Amfory s pochoutkou Římanů vyzvedli potápěči

Vrak z doby pozdní Římské říše našli archeologové ve Středozemním moři. Převážel před asi 1700 lety amfory plné cenné rybí omáčky, zjistila nová studie zveřejněná v časopisu Archaeological and Anthropological Sciences.

Loď objevili potápěči po bouři v roce 2019. Z neznámých důvodů ztroskotala během 4. století, informoval web Live Science. Bylo v ní asi 300 amfor plných omáčky z ančoviček a rostlinného oleje, zjistili nyní vědci. 

"Jedná se o jediný nám dosud známý vrak pozdně římské lodi z oblasti Carthago Spartania (přístav na Mallorce, pozn. red.) a jeden z mála vraků ze 4. století ve Středomoří," řekl autor studie Miguel Ángel Cau Ontiveros.

[chooze:article;value:483262]

Amfory byly označeny latinskými nápisy. "Přítomnost velkého množství malovaných nápisů na amforách nás vede k domněnce, že se jednalo o běžnou praxi," popsal autor studie.

Podle nápisů vědci zjistili, že nádoby prodávali pravděpodobně křesťané. V lodi navíc našli minci z dnešního Chorvatska, kterou tam pravděpodobně mořeplavci dali, aby jí před cestou požehnali. Ta pravděpodobně vznikla za vlády Konstantina I. Velikého.

"To dobře odpovídá všem archeologickým studiím materiálů nalezených při vykopávkách, které naznačují, že se loď potopila kolem poloviny 4. století," vysvětlil autor studie.

Boj o potopenou španělskou loď v Atlantiku. Skrývá se na ní poklad nesmírné hodnoty (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.