Podá vláda demisi, když výrazně zdraží elektřina? Fiala se odpovědi vyhýbal

Fiala slíbil, že ceny elektřiny příští rok stoupnou maximálně o jednotky procent. Podle opozice i některých ekonomů to ale není pravda. Dotazu na možné vyvedení politické odpovědnosti, pokud se jeho slova nepotvrdí, se ale předseda vlády vyhýbal.

"To, co jsme včera říkali, co jsem říkal já, je realita, o tom není potřeba se bavit. To je realita," odpověděl na středečním brífinku. "Průměrně ten růst bude pro naprostou většinu domácností v jednotkách procent, jak se ukazuje z propočtů, může se pohybovat kolem jednoho procenta pro většinu domácností," zopakoval.

[chooze:article;value:527730]

Jeho slova podle něj nejsou v rozporu s tím, co říká Energetický regulační úřad. "Poroste regulovaná složka elektřiny, ale bude klesat ta silová složka. Ta tvoří větší část ceny, kterou poté platí koncový zákazník," prohlásil. U některých tarifů podle něj ceny klesnou.

"To pochopitelně znamená, že někomu nemohou vyrůst ceny více. Pokud měl někdo zafixovanou cenu na tři roky v době, kdy byly ceny ještě nízké, tak samozřejmě bude teď platit více, protože obecně jsou ceny jinde, ale k žádnému skokovému navýšení v příštím roce pro většinu domácností nedojde," uvedl.

[chooze:article;value:527799]

Demisi už žádá opozice. "Premiér věští z křišťálové koule. My nemůžeme ovlivnit cenu silové elektřiny tak, jak bychom chtěli. Fialova vláda opakovaně obelhává své voliče, slibovali nezvyšovat daně. Pakliže i teď znovu a znovu poruší sliby, tak já myslím, že opravdu nic jiného než demise není namístě," reagoval předseda SPD Tomio Okamura.

"Opozice jde politikou strašení," myslí si ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). "Jsou připraveny jiné nástroje pro ty, kteří by se dostali do nouze. Máme příspěvek na bydlení," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.