Podle čeho poznat kvalitní paštiku? Cena nerozhoduje, napovědět může složení

Bez balení paštiky velká část Čechů nedá ani ránu. Obchody jich nabízí desítky různých typů a značek. O tom, jak vybrat tu nejlepší, hovořila ve čtvrtek v pořadu TV Nova Snídaně redaktorka časopisu dTest Sabina Andree.

V rozsáhlém testu českých játrových paštik, který dTest uskutečnil, se testující zaměřili v první řadě na samotný vzhled pochoutky. "V laboratořích řešíme i například to, jaké zbarvení paštika má. Nejlépe vypadají paštiky, které jsou lehce narůžovělé. Pokud je oranžová, pak to ukazuje na nějaké příměsi či koření," řekla Andree.

[chooze:article;value:519551]

Dalším důležitým měřítkem je vůně. Správná paštika má mít výraznou vůni po játrech či jiném masu, ze kterého je vyrobená. Pokud je její pach mdlý nebo nevýrazný, ukazuje to na nižší kvalitu.

Spousta informací o chuti a kvalitě se dá zjistit už jen při pohledu na samotné balení. Ne každá játrová pomazánka se totiž může nazývat paštikou. A pokud se slovu "paštika" výrobek vyhýbá, pravděpodobně to není nejlepší znamení.

Je tomu tak kvůli zákonům, které přesně vymezují, jak má paštika vypadat. "Na trhu se objevují výrobky s názvy jako játrovka nebo játrový krém. Když výrobce přesně nepoužije ten termín játrová paštika nebo játrový sýr, tak nemusí splňovat minimální množství masa či jater," vysvětlila Andree.

[chooze:article;value:519356]

Druhým ukazatelem je složení na obalu. "Je důležité, aby tam bylo co největší složení masa a co nejméně přidaných látek, jako jsou barviva či mouka. Obecně platí, že čím je složení jednodušší a kratší, tím je paštika lepší," podotkla Andree.

Hledět na cenu naopak příliš nepomůže. V testu sice nejlépe dopadla prémiová a o poznání nejdražší paštika, jinak ale cena o kvalitě paštiky příliš nevypovídala. Na horních příčkách žebříčku tak skončily výrobky, které byly poměrně levné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.