Podvodníci se vydávají za finanční úřad. Slibují přeplatky, pak vybílí účty

"Dobrý den, tady Ministerstvo financí České republiky. Evidujeme u vás přeplatek na daních." Takhle nějak začíná telefonát, ve kterém automat oznamuje tisícovkám Čechů radostnou novinu. Možná jste mezi nimi byli nebo budete i vy.

Kamilu Hrnčířovi zazvonil telefon před pár dny. Postupoval podle instrukcí a přes odkaz v přijaté zprávě se proklikal až na falešné stránky finančního úřadu. "Když vám přijde, že máte brát nějaké peníze, tak to zkusíte, že?" řekl pan Hrnčíř.

[chooze:article;value:546200]

​Jakmile měl ale zadat údaje k ověření bankovní identity, rozblikala se mu v hlavě varovná kontrolka. Naštěstí pro něj. "Jsem celkem opatrný, takže když to po mně chtělo údaje, tak říkám ne," dodal pan Hrnčíř.

Pokud by poslechl, dal by podvodníkům údaje ke svému účtu a přišel o vše. "Pokud to budou starší lidé, a zvlášť v dnešní době, kdy mají málo peněz, tak i když si nebudou jistí, tak stejně budou někde v koutku duše doufat, že to třeba je pravda, a spousta lidí na to nalítne," myslí si Eva Ndjadi, které podvodníci také volali.

Policie to potvrzuje. Jen od úterka, kdy útoky začaly, jsou čísla alarmující. "Evidujeme tisíce takových pokusů a v desítkách případů byli pachatelé bohužel úspěšní," uvedl mluvčí Policejního prezidia David Schön.

[chooze:article;value:545241]

Zkouší to i na ty, za které se vydávají. "To mě teda pobavilo, protože sama jsem zaměstnancem finančního úřadu a určitě takové telefonáty a esemesky jsme nikdy nedělali a neděláme," smála se pracovnice finančního úřadu v Ostravě, kterou podvodníci také zkusili ošálit.

"Nikdy nevyužíváme hlasové automaty a nikdy neposíláme esemesky, ve kterých by byly aktivní odkazy," zdůraznil mluvčí Generálního finančního ředitelství Lukáš Heřtus.

Rady jsou jasné. Neklikejte na odkazy a ověřujte si, s kým mluvíte. Podvody jsou čím dál sofistikovanější. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost představil před pár dny kampaň, která má lidi vést k větší opatrnosti a povědomí o podvodech. Počet kyberútoků za poslední roky dramaticky vzrostl a jejich potírání je pro policii extrémně složité.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.