Pojišťovny budou proplácet očkování proti rakovině děložního čípku i 11letým

Nejúčinnější je očkování proti lidskému papilomaviru před začátkem sexuálního života. Vakcínu by měli dostat dívky i chlapci. "Přenáší tu nemoc muži a stonají ženy. Ale i muži s tím mohou mít problémy," vysvětlil lékař Cyril Mucha.

Pojišťovny budou nově od ledna proplácet vakcínu dětem od 11 do 15 let. Doteď bylo očkování hrazeno pouze 13letým. To by mělo pomoci snížit nejen výskyt rakoviny děložního čípku, ale hlavně počet úmrtí. Ten se totiž za posledních 30 let v Česku téměř nezměnil. Vyšší zájem mezi rodiči už potvrzují někteří praktici.

"V naší ordinaci je o očkování proti lidskému papilomaviru už nějakou dobu pěkný zájem a je pravda, že teď s rozšířením té kohorty se maminky začínají ptát opravdu už i u těch 11letých dětí," řekla praktická lékařka Alena Šebková. "My pevně věříme, že ten zájem půjde nahoru. Já bych řekl, že klidně o polovinu," dodal Mucha.

[chooze:article;value:534709]

​A změnu vítají i rodiče. "Nikde jsem se nedočetl o nějakých zásadních problémech, které by tohle očkování mohlo způsobit. Starší dcera, které bude 14, už naočkovaná je a mladší 11letou nechám naočkovat také," řekl pan Tomáš.

S HPV infekcí se za život setká osm z deseti lidí. Rakovina děložního čípku je v tuzemsku třetí nejčastější nádorové onemocnění žen v produktivním věku. Podle loňských dat je v Česku proočkováno téměř 70 % dívek, u chlapců to je o více než 20 procentních bodů méně. Aby se ale podařilo rakovinu děložního čípku eliminovat, je potřeba naočkovat alespoň 90 procent populace.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.