Pojišťovny proplatí bílé plomby, navrhuje ministerstvo. Amalgámové končí

Podle návrhu ministerstva zdravotnictví budou mít dospělí v budoucnu nárok na proplacení pouze části ceny zubních plomb. "Plánujeme zachovat plnou úhradu tzv. bílé výplně z kompozitních materiálů pouze u dětí," uvedl pro TN.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Plánované změny reagují na rozhodnutí EU o zákazu běžných amalgámových plomb.

"Zubním kazům i dalším problémům v ústech lze zpravidla dodržováním primární a sekundární prevence úspěšně předcházet," řekl Jakob. Dospělým by podle něj měly pojišťovny hradit pouze ekvivalent současné ceny běžných amalgámových výplní. To podle jeho slov bude odpovídat 40 % ceny bílé výplně.

[chooze:article;value:544880]

Šanci na vyšší úhradu od pojišťovny budou mít ti, kdo budou dbát na prevenci. "Zdravotní pojišťovny budou oprávněny poskytovat příspěvek na rozdíl v ceně. Zákon předpokládá, že příspěvek bude tím vyšší, čím více bude pojištěnec dodržovat preventivní opatření," vysvětlil mluvčí. Do budoucna nevylučuje ani zvýšení základní úhrady v závislosti na kondici veřejných financí.

Použití amalgámových plomb by kvůli obsahu rtuti mělo být ve většině evropských zemích zakázáno od roku 2025. Česko patří mezi několik členských států, které si vyjednaly výjimku do poloviny roku 2026. Už od roku 2018 jsou amalgámové výplně zakázány u dětí pod 15 let nebo těhotných a kojících žen.

Česko má zoufale málo zubařských pohotovostí. Zubařům se do nich nechce (02/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.