Poláci opevní východní hranici. Dají na to 60 miliard

​"Rozhodli jsme se investovat 10 miliard zlotých (v přepočtu necelých 60 miliard korun, pozn. red.) do naší bezpečnosti, a především do bezpečné východní hranice. Zahajujeme velký projekt budování bezpečné hranice včetně systému opevnění," prohlásil Tusk podle portálu Polsat v sobotu v Krakově při 80. výročí bitvy o Monte Cassino, které se účastnily polské jednotky za druhé světové války.

Tusk dodal, že hlavním smyslem projektu je odstrašení nepřítele a že práce na projektu již začaly. Opevnění a terénní úpravy kolem hranice ji podle polského premiéra mají učit pro nepřítele neprůchodnou. Celý projekt je pojmenovaný Východní štít.

[chooze:article;value:552640]

​Tusk také mluvil o tom, že se Polsko přidá k budování společného evropského obranného protivzdušného systému. Na to si chce vláda půjčit asi 500 milionů zlotých (2,9 miliardy korun), jak informoval portál Gazeta Wyborzca.

Polsko na východě sousedí s Ukrajinou, která se nyní snaží ubránit své území před ruskou agresí, a s Běloruskem, které je blízkým spojencem Ruska. Malá část východní hranice má Polskou společnou s Litvou. Níže se můžete podívat na mapu:

Polsko, které je členem NATO, podporuje Ukrajinu ve válce s Ruskem. Na polské území nebo do jeho vzdušného prostoru se již několikrát dostaly vystřelené rakety či drony.

S posilováním bezpečnosti na hranici začali Poláci po zahájení konfliktu na Ukrjaině. Podívejte se na loňskou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.