Poláci věří ve vítězství Ukrajiny. Řekli, jak to změní poměr sil v Evropě

Polsko, které je motorem západní pomoci Ukrajině, už rýsuje možné scénáře poválečného vývoje. Do nového rozložení sil v Evropě výrazně promluví nejenom Varšava a Kyjev, ale v případě příznivého vývoje i Bělorusko, domnívá se státní tajemník polského ministerstva zahraničí Jacek Zalek.

O jeho představě, co se stane po skončení rusko-ukrajinského konfliktu, informoval portál Visegrád24. "Až Ukrajina nakonec zvítězí a Bělorusové si zajistí svobodu, vznikne trojúhelník Varšava-Kyjev-Minsk, který bude fungovat jako pravá plíce sjednocené Evropy svobodných států," věří Zalek.

[chooze:article;value:477641]

"Když někteří tvrdili, že se Putinova slova naplní a Kyjev do tří dnů padne, a proto nemá cenu Ukrajině pomáhat, protože stejně prohraje, Polsko bylo jedinou zemí, která okamžitě řekla, že Ukrajince v jejich boji za svobodu podpoří. Proč je tahle válka tak důležitá? Protože upřímně věřím, a všichni po celém Polsku věříme, že Ukrajina tu válku vyhraje. A to znamená, že Rusko ji prohraje," pokračoval.

Podle něj je zřejmé, že Ukrajina by se ráda podílela na dalším vývoji evropského společenství, zatímco Rusko chce s Evropou bojovat. "A my Poláci chceme navrhnout novou dohodu založenou na slovech svatého Jana Pavla II. Právě papež nám řekl, že vytvoření evropské pravé plíce bude polskou úlohou. A my tuhle plíci vybudujeme po ukrajinském vítězství," plánuje Zalek.

[chooze:article;value:477628]

​Bělorusko si prý místo v potenciálním trojčlenném klubu zaslouží také vítězstvím nad Ruskem. Zemi už od 90. let vládne "poslední evropský diktátor" Alexandr Lukašenko, jeden z nejbližších spojenců Vladimira Putina. Opozice ho dosud nedokázala svrhnout, v posledních letech ale touha běloruských občanů po změně režimu roste.

"To, co navrhujeme, není osa Berlín-Moskva, ale varšavskou osu v trojúhelníku s Kyjevem a Minskem, zeměmi, kde je nejvíc energie a největší potenciál uspokojit potřeby stárnoucí Evropy. Na této ose postavíme křídlo rozvíjející se Evropy, přičemž budeme otevření k Londýnu, Paříži i Madridu," vysvětluje pravá ruka šéfa polské diplomacie.

Evropu nemohou podle Zaleka řídit "sobecké zájmy států, které předpokládaly, že levná energie z Ruska zabezpečí transformaci, která umožní naši technologickou převahu nad světem".

[chooze:article;value:477597]

Za obrovskou chybu pokládá odchod Velké Británie z Evropské unie. "Doufám, že pokud zvládneme postavit pravou plíci, levou plíci pak posílí Spojené království a Londýn se vrátí do našeho společenství," uzavřel Zalek.

Varšava za posledních deset měsíců nezůstává pouze u slov. Polsko v reakci na únorový útok Ruska na Ukrajinu zahájilo masivní modernizaci a rozšiřování své armády. Podle expertů se ze země stala "nová frontová linie studené války", na které je posílení sil nezbytné, připomněl portál t-online. Přítomnost na východním křídle posílilo po událostech ze začátku roku i NATO jako celek.

Merkelová o poslední schůzce s Putinem. Všimla si zásadní změny v jeho chování (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.