Polákům došla trpělivost. Posílají vojáky na východní hranici

Jenom v neděli se do Polska pokusilo nelegálně dostat 147 lidí, mezi nimi občané Srí Lanky, Bangladéše nebo Alžírska. Pohraniční stráži našich severních sousedů došla trpělivost. Na východ zamíří asi tisícovka nových vojáků.

Informovala o tom agentura Reuters. Podle polské vlády stojí za sílícím migračním tlakem běloruské tajné služby. Snahy o destabilizaci polsko-běloruského pohraničí začaly už začátkem loňského roku, těsně předtím, než Rusko napadlo Ukrajinu.

"Organizovanými provokacemi na polsko-běloruských hranicích se intenzivně zabýváme," ubezpečil šéf pohraničníků Tomasz Praga. "Charakter pokusů o proniknutí do Polska se mění, útoků je stále více. Používají láhve, větve, praky," doplnil.

[chooze:article;value:516288]

​Varšavu znepokojuje také přítomnost žoldáků Wagnerovy skupiny v Bělorusku, připomíná stanice Polsat News. Před červnovým zmařeným pokusem jejich vůdce Jevgenije Prigožina o vzpouru proti ruskému ministrovi obrany Sergeji Šojguovi bojovali na Ukrajině.

"Wagnerovci jsou extrémně nebezpečí a jednotky této skupiny jsou přesouvány k východnímu křídlu NATO, aby ho destabilizovaly. Reagujeme ale velmi rozhodně. Hned jsme vytvořili nové bariéry na polsko-běloruské hranici," řekl minulý týden polský premiér Mateusz Morawiecki.

Wagnerovci v Bělorusku jsou stále větší hrozbou, řekl Morawiecki (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.