Policejní prezident se omluvil za slova o znásilnění. Nedomyslel jsem to, řekl

"Lituji dvou vět, které jsem řekl v pořadu Spotlight, vůbec jsem nedomyslel, jaký mohou mít dopad na oběti trestných činů, zejména sexuálního násilí, proto jsem se jim také omluvil," prohlásil policejní prezident.

"Policie si velmi dobře uvědomuje, že je v této trestné činnosti obrovská latence, velmi dobře si uvědomuje, že v těchto situacích jedná s velice traumatizovanými a křehkými oběťmi, a v posledních letech hodně udělala pro to, aby jednání bylo profesionální a ta péče a ochrana byla maximální," uvedl. Cílem policie podle něj je, aby se oběti nebály znásilnění nahlásit. O tématu bude ještě ve čtvrtek jednat s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

U policie podle něj pracuje 531 specialistů, kteří mají specifický kurz na výslech zvlášť zranitelné oběti. Loni základní útvary prošly školením k domácímu násilí a práci s oběťmi. Policie má pro výslechy zranitelných obětí vypracovanou speciální metodiku. Zároveň spolupracuje s neziskovými organizacemi a zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou.

[chooze:article;value:486193]

Policejní prezident spoustu lidí rozzuřil svými slovy v rozhovoru pro web Aktuálně. "Velmi často je oznámení ženy o sexuálním násilí smyšlené. A my musíme prověřit, zda to, co nám říká, je pravda," prohlásil.

"Je to plivnutí do tváře všem obětem sexualizovaného násilí, které byly na služebnách sekundárně viktimizovány," reagovala například Michaela Studená z organizace Pod svícnem. 

Aktivisté upozorňují například na to, že se spousta žen bojí znásilnění nahlásit. Vyjádření Vondráška podle nich k jejich strachu přispívá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.