Policie s oznámením o nalezení těla Krause otálela. Trvalo to moc dlouho, tvrdí kritici

Petr Kraus. O jeho osudu měla polská média i tamní policie jasno v úterý kolem 17. hodiny. Čeští policisté ale zásadní novinku nezveřejnili a teprve pozdě večer po četných dotazech novinářů připustili, že by mrtvola v polském hotelu mohla patřit uprchlíkovi z Prahy.

Jeho jméno ale nechávali v pátracím systému aktivní až do středy. "V tuto chvíli můžeme potvrdit, že muž, který byl včera nalezen mrtvý na hotelu v polské Vratislavi, je skutečně muž podezřelý z vraždy v Praze," řekl ve středu mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

[chooze:article;value:488829]

Advokát se specializací na trestní právo vidí v informační prodlevě problém. Lidé podle něj měli právo vědět, že nebezpečí ze strany podezřelého z brutální vraždy už nehrozí. "Jestliže bylo v Polsku jasné, kdo to je, tak nechápu, proč v Česku trvalo několik hodin, než se k tomu policie vyjádřila," podivoval se advokát Jaroslav Ortman.

Policie argumentuje tím, že si i přes informace z Polska musela vše ověřit sama. "Následovalo ohledání místa události a ohledání této osoby," vysvětlil Rybanský.

Podle bývalého elitního detektiva Josefa Douchy mohlo mít mlčení policie další důvody, třeba mapování pohybu či výslechy svědků. "Policie potřebuje udělat celou řadu úkonů, které by zveřejněním té informace byly překaženy," prozradil Doucha.

[chooze:article;value:488940]

"Mohli klidně říct, že našli tělo, u něhož je podezření, že to je právě ten pachatel. To by asi občany zklidnilo," tvrdil Ortman.

Kraus podle policie zavraždil ženu z Liberce. Její tělo se v sobotu našlo v hotelu v centru Prahy. V Polsku měl následně spáchat sebevraždu. Podezřelý z vraždy je po smrti a policie nemá koho stíhat. Případ tak pravděpodobně skončí odložením.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.