Policisté odhalili podvod se známkami, padělatelům hrozí vězení

Obyčejná poštovní známka začíná mít cenu luxusního zboží a toho si všimli i podvodníci, kteří se pustili do výroby padělků. Každá falešná známka ale měla podle kriminalisty odlišnou barvu. Písmo navíc nebylo čitelné. "A originály pod ultrafialovým světlem mají zářit žlutě. Tyhle známky ale lesk ztrácejí," vysvětluje policista.

Padělatelé ze známek odstraňovali razítko, aby je bylo možné použít znovu, proto nesou stopy po chemikálii. Filatelisté – matka se synem – prodávali sběratelsky cenné známky po celém světě a zákazníci byli spokojení. Aby ale dvojice ušetřila na poštovném, lepila na obálky známky falešné. Ušetřili dvacet tisíc korun.

[chooze:article;value:517195]

​"Během půl roku podali na jedné z pošt 320 zásilek," říká policejní mluvčí Iva Kormošová. "Pak následovala ještě domovní prohlídka a nalezli jsme 550 kusů falz a 150 kusů pozměněných známek," dodává Kormošová.

Dvojici hrozí, že poštovní dopisy teď bude dostávat do vězeňské cely. Za padělání známek je až pětiletý kriminál. Jeden senior z Vamberka vyráběl padělky podobně. Liboval si v zasílání stížností, ale korespondence časem lezla do peněz. Klec spadla, když jeden dopis poslal i policistům. "Já jsem okamžitě předala obálku kolegům," vzpomíná mluvčí policie Ivana Ježková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.