Policisté varují před novou vlnou podvodů. Lidé přicházejí o životní úspory

Tyto podvody se dějí dnes a denně. Podvodníci se snaží jakýmkoliv způsobem dostat z lidí peníze. Jejich poslední trik je vydávat se za pracovníky bank. Naletěl na to i muž z Jihlavy. "Volali mi z České národní banky a ve finále to byl podvodník. Přišel jsem o 33 tisíc," řekl.

"Lidem se ozve údajný pracovník banky s tím, že mají napadený účet. Potom je donutí, aby vybrali svoje peníze v bance a vložili je na bezpečný účet do bitcoinmatu. Tyto případy řešíme čím dál častěji," přiblížila policejní mluvčí Dana Čírtková.

[chooze:article;value:526252]

Leckdy se částky vyšplhají do statisíců. Často jde o veškeré úspory podvedených. "Pachatel přiměl telefonicky ženu, aby vybrala v bance 700 tisíc a tyto peníze vložila do bitcoinmatu v Jihlavě," promluvila Čírtková o případu další podvedené. Bitcoinmat, který podvodníci využívali ke svým podvodům, se nachází v jednom z jihlavských supermarketů.

"Pracovník banky tímto způsobem lidi nikdy nekontaktuje a nechce je přimět k tomu, aby vybrali své peníze," varovala policejní mluvčí. Nejde jen o telefonáty. Podvodníci lidem posílají i textové zprávy nebo e-maily, kde po nich požadují přístupy do bankovnictví a další identifikační údaje. Obrana je jediná. Žádné takové údaje nikomu nedávat a nikam neposílat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.