Politici mají brát jako učitelé, navrhuje Okamura. To je málo, reaguje Skopeček

"Už jsem v Poslanecké sněmovně dokonce čtyřikrát navrhl zamrazení platů politiků na celé volební období," prohlásil Okamura. "Politici Fialovy vládní pětikoalice hlasovali proti mému návrhu na zamrazení platů politiků, a to dokonce dvakrát," dodal.

Politici vládní koalice si podle něj zvyšují platy často. "Už v tomto volebním období vláda zvýšila platy politiků, stejně jako v minulém vláda Andreje Babiše po dohodě s poslanci opozice," uvedl.

Podle Skopečka je v současné ekonomické situaci zvyšování platů nepřijatelné. Vláda podle něj už pracuje na jiné variantě. "Vláda v daňovém balíčků v minulém roce schválila to, že ústavním činitelům neporostou v tomto roce platy. Ústavní soud řekl, že soudci, kteří jsou součástí skupiny ústavních činitelů, budou nezávislí pouze tehdy, pokud jim porostou platy každým rokem," řekl. Jinak by se podle něj platy nezvýšily.

[chooze:article;value:578314]

Ideálním řešením je podle něj automatické zvyšování podle průměrné mzdy. "Považuju za chybu, že jsme se toho automatu vzdali. Kvůli tomu, že jsme si v minulosti platy zamrazili, je ten narůst výraznější," popsal. "Do budoucna mít špatně zaplacené politiky, kteří rozhodují o této zemi, úplně za dobrou cestu nepovažuju," doplnil.

"V ideálním případě by platy poslanců měly odpovídat průměrným platům v České republice. Vezměme si plat učitele, ten je tuším průměrně podle statistik asi 50 tisíc hrubého. Já vůbec nevím, v čem je politik lepší než učitel," navrhnul předseda SPD.

Pro poslance je ale podle Skopečka 50 tisíc korun měsíčně málo. "Nemyslím si, že poslanci by měli mít průměrné platy. Je to profese, kde by platy měly být vyšší, pokud chceme, aby lákala právníky, lékaře, ekonomy, manažery i podnikatele," reagoval. "Je to hrubý populismus, který neodpovídá realitě," sdělil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.