Politici reagují na Fialovu vizi pro Česko. Myšlenky nejsou jeho, tvrdí opozice

Dopravní infrastruktura, energetická bezpečnost, expanze jaderné energetiky, těžba lithia, výroba čipů a rozvoj umělé inteligence. To je šest pilířů strategických investic, které jsou jasnou prioritou premiéra Petra Fialy.

"Je velmi dobře, že premiér má jednoznačné vize, kam chce vést Českou republiku, že ta vize není pouze čtyřletá, to znamená na volební období, ale chce, aby v té vizi pokračovali i jeho nástupci," myslí si europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Většina politiků považuje za nejdůležitější strategické investice do energetiky a rozvoj centra výroby čipů. "Je nutné si uvědomit, že procesy jako transformace energetiky s důrazem na obnovitelné zdroje jsou realitou, že rozvoj elektromobility je realita. Musíme dohnat čím dál rychlejší digitalizaci, zareagovat na nástup umělé inteligence, s čímž zase souvisí rozvoj čipových technologií," poznamenal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

[chooze:article;value:520423]

"Já jsem přesvědčen, že tam, kde se jedná o strategické investice, jako je vybudování komplexního řetězce pro výrobu lithia a baterií pro to, aby se ČR stala polovodičovou velmocí, je to obrovská perspektiva pro Česko," řekl bývalý premiér Petr Nečas (ODS).

"Pokud se chceme oprostit od provinční politiky, musíme opustit společnost forintu a hledat společné ekonomické a hodnotové zájmy zejména se západními partnery," sdělil poslanec Marek Ženíšek (TOP 09).

Podle části opozice jsou všechny myšlenky důležité, ale prý nejsou z premiérovy hlavy. "Na jednu stranu tady prezentuje jasně potřebné vize rozvoje České republiky, tyto myšlenky už zaznívají ve veřejném prostoru mnoho let a je tam řada rozumných nápadů, ale zároveň Fialova vláda prosazuje Green Deal EU, který přímo znemožňuje realizaci těchto myšlenek v praxi," prohlásil předseda SPD Tomio Okamura.

[chooze:article;value:519533]

"Já obdivuju tu odvahu pana premiéra vůbec takhle vystoupit, když všichni vědí, že to není pravda. Naše vláda měla národní investiční plán do roku 2050, 20 000 projektů za 28 tisíc miliard," uvedl předseda ANO Andrej Babiš.

Podle premiéra by bylo ideální, aby návrhy ohledně výstavby dopravní, energetické a síťové infrastruktury Parlament schválil už v první polovině příštího roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.