Politolog: Hnutí ANO má lepší výchozí pozici. Politici budou sázet na emoce

Výsledky voleb do Evropského parlamentu napomohl stranám inklinujícím ke krajní pravici. Dle Jelínka ovšem posun doprava nebyl tak drastický. "Zdálo se, že se bez některých krajně pravicových frakcí nepodaří postavit Evropská komise, což se nejspíše nestane, uvedl.

Klíčovým tématem krajní pravice je podle Jelínka národní suverenita. "Já si občas dělám legraci z toho, že nám tu vzniká taková nacionální internacionála. Že strany, které se snaží soustředit čistě na národní politiku, mají tendenci výrazně promlouvat do evropského dění a spojovat se. V jejich případě to přitom může být složité, jelikož ty zájmy jsou většinou protichůdné," řekl.

[chooze:article;value:561779]

Dle Jelínka budou muset nově zvolení europoslanci řešit mimo jiné i zmenšování rozdílů mezi jednotlivými částmi Evropy. "Netýká se to jen vztahu těch západních a východních zemí, ale také rozdílů mezi evropským severem a jihem. Tato socioekonomická agenda bude určitě narůstat na významu," vysvětlil. Následně dodal, že je potřeba také řešit bezpečnost z důvodu konfliktu na Ukrajině.

Lukáš Jelínek se následně věnoval i potenciálnímu dopadu výsledků evropských voleb na nadcházející volby do Poslanecké sněmovny. Myslí si, že vysoká účast ukazuje na náladu ve společnosti. "Hnutí ANO má mnohem lepší výchozí pozici i v domácích volbách, než koalice Spolu nebo samostatná Občanská demokratická strana," predikoval.

[chooze:article;value:561361]

"Stejně tak vidíme, že i té opozici narůstá konkurence. Přichází nové politické formace, ať už Přísaha s motoristy nebo komunistická koalice Stačilo, takže je vidět, že těch aktérů, kteří budou chtít uspět ve sněmovních volbách je možná mnohem více," upřesnil.

Zároveň zdůraznil, že strany budou nejspíše v kampani útočit na emoce voličů. "Předpokládám, že ta kampaň před sněmovními volbami bude velmi rušná, velmi drzá, velmi nepříjemná a že v ní v do značné míry budou úspěšní hlavně ti, kteří se pokusí zaujmout voliče emocemi. A na to by měly myslet všechny ty politické strany, když se hlásí k jakékoliv části politického spektra," řekl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.