Politolog: Lidovci zradili původní voliče, nový předseda to musí napravit

Marian Jurečka zůstal v čele lidovců i po celostátní konferenci partaje koncem letošního ledna navzdory klesajícím preferencím stany i skandálu s vánočním večírkem po střelbě na filozofické fakultě. Neúspěch v eurovolbách ke KDU-ČSL opět poutá pozornost a ve straně hledají nového předsedu. 

"Pokud se nám nepodaří otočit trend klesajících preferencí a nedokážeme mít dobré volební výsledky, tak po těch třech volbách, které nás čekají, nebudu znovu kandidovat na předsedu KDU-ČSL," uvedl v zimě Jurečka. A dodal, že za neúspěch by považoval, pokud by se jeho straně nepodařilo získat v krajských volbách dva posty hejtmanů a v eurovolbách dva europoslance.

[chooze:article;value:559430]

​V neděli v noci bylo jasné, že za KDU-ČSL obhájil svůj mandát v Evropském parlamentu jen Tomáš Zdechovský. Ještě v zimě laťku se dvěma europoslanci považoval za nízkou nastavenou a snadno dosažitelnou politolog Lukáš Valeš. Kvůli debaklu se podle něj teď u lidovců zintenzivnilo hledání nového šéfa.

"Až prohrají i krajské volby, tak to bude definitivní konec pana Jurečky, zatím se totiž žádný zázrak nestal. Zisk dvou hejtmanských křesel nepovažuji za realistický. Podle mě proto lidová strana už definitivně smířená, že její současný předseda padne," domnívá se politolog.

"Jen je škoda, že ho neodvolali už za to, jak vodil veřejnost za nos svými výroky o nepodařeném večírku na jeho ministerstvu," lituje Valeš. A odpověděl i na další otázky.

[chooze:article;value:557740]

Co podle vašeho názoru lidovcům v jejich současné situaci zbývá?

Oni mají jen dvě reálné možnosti. Buď půjdou na jistotu a sloučí se s ODS a s TOP 09, nebo se pokusí obnovit svou značku. Ale to bude znamenat, že se třeba nedostanou znovu do parlamentu nebo do některých krajských zastupitelstev. Buď to bude pomalá cesta k návratu mezi plnohodnotné strany, či ranou z milosti.

Existuje podle vás někdo, kdo by mohl lidovce v jejich zoufalé situaci jako nový předseda spasit?

Lidovci momentálně podle mě nikoho takového nemají.

Jaké vlastnosti by měl ideální předseda KDU-ČSL mít?

Stačí se vrátit k původnímu lidoveckému programu a k jeho idejím, které jim vetknul novodobý otec zakladatel Josef Lux. To znamená být sice hodnotově křesťansko-demokratickou stranou, ale v praktické politice sociální stranou, která i za cenu odchodu z vlády bude hájit zájmy sociálně ohrožených lidí, kteří tradičně volili lidovce. To znamená například rodiny s velkým počtem dětí.

V čem se podle vás současná lidovecká politika liší?

Rodinám s velkým počtem dětí sebrali školkovné i slevu na manželku. Důchodcům zase valorizace. Oni šli výrazně doprava, zapomněli na své voliče, začali prosazovat asociální politiku, která vyhovuje TOP 09 a ODS. Ale ničí a odrazuje jejich původní elektorát. Vstoupili do úplně nových voličských vod než tradiční lidová strana.

Tiché víno nejspíš nezdaní. Lidovci daň blokují, podporuje je i Fiala (4/6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.