Politolog: SPOLU je po eurovolbách na rozcestí, ODS bude blíž Motoristům

Nejen v ODS po eurovolbách rozebírají, zda je pro ně výhodné zůstat v koalici SPOLU. Poslední hlasování ukázalo, že spolupráce nahrává spíše TOP 09. Podle politologa Lukáše Valeše jsou nyní občanští demokraté na rozcestí. Europoslanec Alexandr Vondra mu však oponuje, podle něj koalice SPOLU i celá vládní pětikoalice funguje dobře a velkou zásluhu na tom má Petr Fiala.

"ODS přišla ve volbách do Evropského parlamentu o jeden mandát stejně jako lidovci. Na členství ve SPOLU tak profitovala jediná TOP 09, která bude mít v evropském zákonodárném sboru dva zástupce," připomíná politolog Lukáš Valeš. Podle něj to u občanských demokratů povede k úvahám, jestli je pro ně těsná spolupráce s TOP 09 a KDU-ČSL výhodná.

[chooze:article;value:559262]

​Alexandr Vondra, jenž v Evropském parlamentu obhájil svůj mandát za ODS, mu však oponuje. "Nevím, jestli je možné říci, že kdybychom šli do voleb samostatně, byli bychom na tom lépe. TOP 09 by se do europarlamentu nepochybně dostala, i pokud by měla samostatnou kandidátku. Naopak u lidovců si tím jistý nejsem," upozorňuje Vondra.

"Tyto volby ale potvrdily, že pokud půjde koalice SPOLU do voleb na domácí politické scéně, má šanci bojovat o první místo i o pozici premiéra v příští vládě. Je dost času napravit, co v prvním poločasu volebního období lidem vadilo, tedy hlavně zdražování," neskrývá optimismus europoslanec z ODS.

Vysoká volební účast

Volební účast lehce přesáhla 36 procent. "To je na eurovolby relativně vysoké číslo i poměrně výrazný barometr ukazující nálady a trendy u voličů. Pro ODS představují nebezpečí Motoristé – vytváří se plnohodnotný pravicový subjekt, navíc spojený s lidmi okolo Václava Klause. Je to podobné jako kdysi Zemanovci a možná tak trochu ODS revival, jak řekl zvolený europoslanec Filip Turek," připomíná Valeš.

Motoristé jsou podle něj možná mnohem pravicovější než současná ODS a koalice SPOLU. "Vzniká tady silný pravicový subjekt, který má i v parlamentních volbách šanci získat přes deset procent. Petr Macinka se netají tím, že eurovolby byly jejich lakmusovým papírkem, který ukáže, jestli budou či nebudou úspěšní a vyšlo jim to nad očekávání dobře," uvádí politolog.  

[chooze:article;value:559430]

​O tom, jestli Motoristé mohou uspět i v parlamentních volbách, má naopak europoslanec Vondra pochybnosti. "Evropské volby jsou odlišné, mají nižší účast a často v nich někdo překvapí. Ukazuje se též, že je dobré jít do evropských voleb s jedním tématem, pro parlamentní volby ale už totéž neplatí," domnívá se Vondra.

"Současný výsledek Motoristů je ale hodně slušný a zásluhy na něm má především Filip Turek, který svou silou osobnosti dokázal přitáhnout celou řadu mladých lidí včetně těch, kteří před tím nevolili kvůli svému věku, nebo k volbám vůbec nechodili. Sluší se tedy pogratulovat, za úspěchem je nepochybně i schopnost Motoristů pracovat se sociálními sítěmi. Je to velká lekce i pro zavedené politické strany," říká Vondra.  

Spolupráce ODS s Motoristy

"Bývalý europoslanec Jan Zahradil prohlásil, že by ODS měla v Evropském parlamentu s Filipem Turkem z Motoristů spolupracovat a premiér Petr Fiala ho za to pokáral. Ale také europoslanec Alexandr Vondra uvedl, že mají mnoho společných témat," říká Valeš.

"Ty možnosti spolupráce se teprve ukážou. Motoristé v europarlamentu zatím nebyli a musí se někam přihlásit jako strana. Projevili zájem se zařadit jako my mezi Evropské konzervativce a reformisty – ECR. Já sám jsem s Filipem Turkem připraven spolupracovat na podpoře automobilového průmyslu a bojovat o to, aby byly i nadále ve hře spalovací motory a určitě se shodneme na migraci či dalších věcech," reaguje Vondra. Má to však svá ale. "U pana Turka mi ale vadí nedostatečná distance od nacistických symbolů. To je pro mě osobně nepřijatelné a nejsem jediný s tímto názorem," upozorňuje Vondra

[chooze:article;value:559570]

Koalice SPOLU bude v Evropském parlamentu rozdělená

Stejně jako nemá spolupráce ODS s Motoristy v Evropském parlamentu jednoduchou výchozí pozici, jednotný dres opět neobléknou ani europoslanci ze stran SPOLU. "Budou každý v jiných frakcích. A to je asi největší schizofrenie jejich společné kandidatury do evropských voleb. Oni mají i různé preference a nejedná se jen o názory na právo veta či přijetí eura," upozorňuje Valeš.

Do krajských voleb zvlášť

Zatím se zdá, že v některých částech Česka budou do krajských voleb kandidovat strany SPOLU odděleně, což podle Valeše ukazuje na křehkost tohoto uskupení. "To jsou ale regionální volby a hodně při nich záleží na situaci v těch místech," zlehčuje význam oddělených kandidátek Vondra. Za klíčový považuje Středočeský a Jihomoravský kraj, kde už jsou kandidátky SPOLU domluvené.

Spolupráce ODS s ANO

"Pro spolupráci s hnutím Andreje Babiše je v ODS snad jedině bývalý europoslanec Jan Zahradil a jihočeský hejtman Martin Kuba. Pokud se ale na politické mapě začíná ukazovat další významný politický hráč v podobě Motoristů, tak se i pro hnutí ANO ukazují nové možnosti a může to snížit jeho závislost na SPD při sestavování vládní koalice po příštích volbách," vysvětluje politolog.

"Martin Kuba chce samozřejmě vyhrávat, což by mělo být ambicí každé osobnosti v politice. Do krajských voleb jde v barvách ODS a přeji mu samozřejmě vše nejlepší a rád ho podpořím," reaguje Vondra.

Osud Petra Fialy

Výsledek voleb do Evropského parlamentu znamená podle Valeše v ODS také existenční boj Petra Fialy. "Občanští demokraté sice uhráli slušné druhé místo. Jenže vzhledem k tomu, že k těmto volbám chodili tradičně pravicoví voliči, tak to znamená silnou porážku. Vláda jako celek dostala nářez, protože má jen 9 europoslanců a opozice jich má 12. I občanští demokraté tak utrpěli porážku v jejich volbách, ke kterým chodí jejich voliči," říká politolog.

[chooze:article;value:558189]

​Podle Vondry je však pozice předsedy ODS neochvějná. "Před pár měsíci jsme měli kongres, kde Petr Fiala s přehledem obhájil pozici předsedy a ani neměl žádného protikandidáta. Nepředpokládám, že by se na tom do parlamentních voleb mělo cokoli měnit. Petr Fiala ODS zachránil. Je v čele vlády pěti politických stran a jeho role tedy není jednoduchá. On to ale zvládá s přehledem a koalice je soudržná," nešetří chválou premiéra Vondra.  

"Navíc kdy naposledy předseda vlády z ODS zvládl celé čtyřleté volební období? V první polovině 90. let to byl Václav Klaus a pak už se to nikdy nepodařilo," dodává europoslanec.

Ukrajina je v kritické situaci. Hrozí, že tu budeme mít Rusa znovu, varoval Vondra (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.