Polsko a Pobaltí chtějí více bunkrů na hranicích. Mají chránit celou Unii

Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko chtějí vybudovat obrannou linii podél 700 kilometrů dlouhé hranice Evropské unie s Ruskem a Běloruskem. Předsedu EU o tom státy informovaly ve středu dopisem.

"Vybudování systému obranné infrastruktury podél vnější hranice EU s Ruskem a Běloruskem bude řešit závažnou a naléhavou potřebu zabezpečit EU před vojenskými a hybridními hrozbami," citovala agentura Reuters dopis.

[chooze:article;value:556130]

​Na projekt, který by měl chránit státy EU, potřebují dotčené státy finanční podporu všech členů Unie.

"Rozsah a náklady tohoto společného úsilí vyžadují, aby je EU podpořila jak politicky, tak finančně," stojí dále v dopise. Podle některých evropských diplomatů by měl projekt vyjít na 2,5 miliardy eur (v přepočtu přes 62 miliard korun).

Do budování hraničního opevnění se chce pustit i samotné Polsko, které to oznámilo v půlce května. "Rozhodli jsme se investovat deset miliard zlotých (v přepočtu necelých 60 miliard korun, pozn. red.) do naší bezpečnosti, a především do bezpečné východní hranice. Zahajujeme velký projekt budování bezpečné hranice včetně systému opevnění," prohlásil tehdy podle portálu Polsat polský premiér Donald Tusk.

Válka na Ukrajině ještě několik let potrvá. Podle politologa Jana Šíra je potřeba těsnější mezinárodní spolupráce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.