Polsko má strach, nasadí letouny včasné výstrahy. Je to poprvé v historii

Polské ministerstvo loni v létě objednalo dva letouny Saab 340 AEW, jak informoval český portál Airways.cz. Ty vyšly v přepočtu asi na 1,25 miliardy korun.

"Objednané letouny, z nichž prvním bude během několika měsíců vybaveno polské letectvo, výrazně posílí naše schopnosti včasné detekce a varování," sdělil loni na síti X polský ministr obrany Mariusz Błaszczak.

Letouny dorazí do Polska na přelomu února a března, jak uvedl portál Gazeta.pl. Podobné vybavení bude mít Polsko poprvé v historii. Od začátku války na Ukrajině řešilo několik případů, kdy na jeho území rakety dopadly nebo narušily jeho vzdušný prostor.

[chooze:article;value:534971]

​​Letadla včasné výstrahy jsou vybavená silnými radary, které jsou schopné zachytit potenciální narušitele vzdušného prostoru. Slouží nejenom pro získávání informací, ale také pro velení a řízení operací ve vzduchu i na zemi.

Saab 340 AEW poprvé vzlétl v roce 1994. Ve vzduchu vydrží pět a více hodin, dostupnost je necelých 8 000 metrů. Na palubě je radarový systém Erieye, podle polského portálu Polska Zbrojna je schopný odhalit plavidla v okruhu 320 kilometrů, letouny v okruhu 370 kilometrů a naváděné střely v okruhu 200 kilometrů. Najednou je schopný sledovat až 1 000 námořních a 500 letících objektů.

Největší vojenská přehlídka v Polsku od dob studené války ukázala loni nepřátelům sílu. Podívejte se na záběry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.