Polsko se chystá okupovat západní Ukrajinu, tvrdí Rusové

Polsko buduje "nejmocnější armádu v Evropě", kterou se nebude bát použít. Na zasedání ruské bezpečnostní rady to řekl ministr obrany Sergej Šojgu, upozornila agentura RIA Novosti.

Země je podle něj "hlavním nástrojem americké protiruské politiky". "Ve velkém nakupují zbraně od Washingtonu a jeho partnerů, Velké Británie a Jižní Koreje. Kromě toho existují plány na vytvoření takzvaného polsko-ukrajinského spojení, zdánlivě k zajištění bezpečnosti západní Ukrajiny. Ve skutečnosti to bude sloužit k následné okupaci tohoto území," prohlásil Šojgu.

Jeho resort tak dospěl k závěru, že "hrozby pro ruskou vojenskou bezpečnost ze západního a severozápadního směru se mnohonásobně zvýšily", píše běloruská opoziční platforma Nexta.

[chooze:article;value:516921]

S podobnou představou nepracují ruští představitelé poprvé. Prezident Vladimir Putin o domnělých úmyslech Polska obsadit Ukrajinu mluvil v červnu. Tehdy prohlásil, že "hodlá vytvořit nějakou koalici pod hlavičkou NATO, která přímo zasáhne do konfliktu na Ukrajině a utrhne si kus jejího území".

Jediný stát, který okupuje Ukrajinu, je přitom Rusko. V roce 2014 anektovalo Krymský poloostrov a loni na podzim čtyři oblasti na východě a jihu. Ty ale Kyjev částečně osvobodil.

Zoufalí Rusové hledají pomoc, kde se dá. Šojgu si dal schůzku s Kimem v KLDR (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.