Poslanci opět jednají o hlasování poštou. Rozhodnout mají ještě v pátek

V pátek ráno začalo v Poslanecké sněmovně projednávání zákona o korespondenční volbě. Úprava volebního zákona, kterou navrhlo 15 poslanců vládní koalice, je v současnosti ve třetím čtení.

Poslanci si také na poslední schůzi odhlasovali, že už v pátek budou o sporném zákonu hlasovat. O úpravě volebního zákona rozhodnou ve 13 hodin, na kdy je hlasování pevně zakotvené do programu.

[chooze:article;value:559809]

​Korespondenční volba je jednou z nejkontroverznějších novel zákona, kterou Sněmovna aktuálně řeší. Vládní koalice chce dát možnost lidem, kteří bydlí daleko od svých úřadů, i lidem v zahraničí možnost hlasovat bez nutnosti cestovat často dlouhé hodiny. V zahraničí totiž musí zájemci o volby volit na ambasádách, které se navíc nenachází v každé zemi. Korespondenční volba by jim hlasování usnadnila.

Opozice vedená poslanci ANO však proti korespondenční volbě ustavičně protestuje. Považuje ji za pokus vlády o získání více hlasů ze zahraničí a varuje také před možností manipulace s volbami. Podle opozice je také velkým problémem ztráta anonymity voličů a odtajnění voleb.

Korespondenční volba funguje už v řadě zemí. Zavedenou ji má například většina států USA, Velká Británie, Německo nebo Polsko. V dalších zemích mohou korespondenční volbu využít pouze občané žijící v zahraničí, jako to má například Mexiko, Egypt nebo Slovensko.

ANO chtělo původně debatu o korespondenční volbě přesunout. Jednat o ní chtělo v září:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.