Poslanci po hodinách obstrukcí schválili program. Projednají kratom i povinné ručení

V úvodu schůze poslanci schválili, že budou moci jednat i po 19., 21. a 24. hodině. Koalice se totiž obávala obstrukcí ze strany opozice. Projednávat mají celkem devět bodů. Program se podařilo schválit až po pěti hodinách obstrukcí ze strany opozice.

Slova se hned na začátku ujal šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten se věnoval šifrovanému telefonu, který používal ministr vnitra Vít Rakušan, a organizovanému zločinu. Právě z něj viní hnutí STAN. "Nikdy v historii země jsme neměli tak pečlivě a dlouho budovaný organizovaný zločin, mafiánskou strukturu, která tady působí už vlastně 20 let. Začínali ve Zlínském kraji, kde postupně získali vliv na politiky a dělali kšefty. Pak se přesunuli do Prahy, Středočeského kraje. Finále bylo v tom, že získali post ministra vnitra," soptil Babiš. Ten za řečnickým pultíkem strávil přes dvě hodiny.

[chooze:article;value:523890]

Slova se následně ujal poslanec Radim Fiala (SPD). I ten se chtěl vyjádřit k šifrovanému telefonu. "Hnutí STAN i ministr Rakušan jsou bezpečnostním rizikem pro tuto zemi," je přesvědčený.

"Česká republika je vystavena podezření, že orgány činné v trestním řízení mohou být ovlivněny ministrem vnitra Vítem Rakušanem, aby se s plnou naléhavostí nevěnovaly vyšetřování kontaktu ministra vnitra se zločineckou skupinou mimo jiné prostřednictvím šifrovaného telefonu," poznamenala předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Regulace kratomu

Sněmovna by měla by začít projednávat návrh na změnu zákona o návykových látkách. Navrhovaná pravidla pro nakládání s takzvanými psychoaktivními látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC mají zabránit prodeji výrobků dětem.

Obchod s nimi vláda plánuje regulovat a pravděpodobně už nepůjdou sehnat v prodejních automatech. "Budou například dostupné pouze pro dospělé a nebude povolena jejich reklama," nastínil po schválení návrhu vládou na konci srpna vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

Změny u povinného ručení

Zahájit diskuzi by však měli také o rozšíření okruhu vozidel, na která se vztahuje takzvané povinné ručení. Návrh kabinet Petra Fialy (ODS) schválil na konci srpna. Podle vládní předlohy by nově hradili povinné ručení lidé například za motorová golfová vozítka, sněžné skútry, segwaye, zahradní traktůrky či některé elektrické koloběžky.

Obecně půjde o jakékoliv vozidlo určené k pohybu po zemi (ale mimo koleje) poháněné především mechanickým pohonem, jehož maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 kilometrů za hodinu nebo jehož provozní hmotnost (v těchto případech bez řidiče) je vyšší než 25 kilogramů a maximální konstrukční rychlost vyšší než 14 kilometrů za hodinu.

[chooze:article;value:519189]

Výjimku mají například invalidní vozíky, návrh se nebude vztahovat ani na elektrokola. Motor v tomto případě totiž není hlavním druhem pohonu.

Podívejte se na reportáž o rozšíření povinného ručení na elektrokoloběžky a zahradní traktůrky:

Rakušanův šifrovaný telefon

Hnutí SPD chtělo, aby se Sněmovna zabývala skutečností, že ministr vnitra Vít Rakušan měl používat telefon se šifrovací aplikací. Přesně takový využívali i lidé, které policie vyšetřuje či stíhá v souvislosti s kauzou Dozimetr. "Vít Rakušan měl být dávno z vlády odvolán. Já jsem neměl nikdy šifrovaný telefon. Já jsem nikdy šifrovaný mobil nepotřeboval," sdělil šéf SPD Tomio Okamura.

Sněmovna však odmítla, že by se zabývala kauzou Dozimetr či samotným ministrem. Poslanci z hnutí ANO chtějí počkat do konce příštího týdne. Pokud by premiér Petr Fiala stále držel Víta Rakušana ve vládě, hodlají sesbírat podpisy a vyvolají jednání o nedůvěře vládě. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.