Poslanci pokračují v jednání o konsolidačním balíčku

Vládou navrhovaná opatření mají v příštích dvou letech ušetřit asi 150 miliard korun. Ve Sněmovně je ve středu obhajoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

"Ten ozdravný balíček je souborem celkem 63 zákonů. Tu politickou dohodu jsme představili zhruba před dvěma měsíci. Většina snížení schodku státního rozpočtu se děje na straně výdajů a naprostá většina těchto kroků nepotřebuje legislativní ukotvení, tudíž není obsažena v tomto ozdravném balíčku," vysvětlil na středečním jednání Sněmovny.

Konsolidační balíček například zavádí dvě sazby DPH místo tří. Zároveň zavádí nemocenské pojištění. Co všechno obsahuje, se dozvíte v tomto článku. 

[chooze:article;value:512602]

Opozici se balíček nelíbí. Někteří poslanci jej tedy chtějí zamítnout už v prvním čtení. "Já si myslím, že naše finance jsou v dobré kondici, není potřeba nic dělat, že skutečně ten návrh je úplně zbytečný, že byste to zvládli, kdybyste se věnovali příjmům, investicím, evropským penězům," prohlásil předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Ačkoli má kabinet Petra Fialy (ODS) většinu v obou komorách Parlamentu, není jisté, že návrh projde beze změn. Možné pozměňovací návrhy totiž avizovaly samy vládní strany. Prezident Petr Pavel zase avizoval, že by mohl novelu vetovat, pokud by nesnižovala deficit či dopadala na nízkopříjmovou skupinu obyvatel. To ale podle Stanjury nehrozí.

Schůze, na jejímž programu je konsolidační balíček, začala v úterý. Nejdříve poslanci posunuli změny v důchodech do třetího čtení a na balíček se dostalo až ve středečních 14 hodin. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.