Poslanci proberou konec oblíbené zbraně aktivistů. Zbrzdili jí dostavbu dálnice

Stačil jediný nevyplněný formulář a budoucnost chybějícího úseku dálnice D11 je opět nejistá. Ačkoliv spolek Děti země neuvedl žádný důvod, úřady se ze zákona námitkou zabývat musí, a to může zdržet stavbu o několik měsíců.

"To není žádná ucelená organizace, to je jeden mega pošuk, který prostě naprosto cíleným způsobem devastuje veškerou snahu, ať už obcí, nebo Ředitelství silnic a dálnic," prohlásil místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Politikům dochází s podobnými obstrukcemi trpělivost. Změnu má přinést novela. "My jsme právě v srpnu načetli změnu zákona, která zamezí blanketním podáním. To je věc, která opravdu žene státní projekty a důležité státní projekty do kouta a zdržuje je," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

[chooze:article;value:510314]

"Úprava legislativy určitě na místě je, protože není možné, aby se ještě více zpožďovalo. My jsme zaostali za celou řadou zemí právě v tom, že některé klíčové stavby v této zemi jsou blokovány," upozornil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Úřady by se tak nemusely prázdnými žádostmi zabývat. "Já budu doporučovat našemu klubu SPD, abychom doporučili pozměňovací návrh do zákona o urychlení liniových staveb," avizoval poslanec Karel Sládeček (SPD).

Organizaci jsme se pokusili kontaktovat. Námitky proti stavebnímu povolení ale nechtěla komentovat. Podobným způsobem skupina ekologů, která navíc čerpá dotace z veřejných peněz, už zdržela dostavbu D11 v roce 2017. Pod záminkou ochrany křečka polního či skokana štíhlého pak zkomplikovala také dostavbu D1 u Přerova.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.