Poslanci řeší státní rozpočet. Opozici tepe vládu

Poslanci mají ve středu na programu první čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024. Podle něj by schodek rozpočtu měl klesnout na 252 miliard korun. 

Plánované výdaje dle "zákonu roku" mají klesnout o 31 miliard korun na 2,19 bilionu korun. Příjmy se podle návrhu zvýší o 12 miliard korun na 1,94 bilionu korun. ​Návrh rozpočtu také počítá s růstem ekonomiky o 2,3 procenta. Průměrná inflace by měla klesnout na 2,8 procenta z letošních 10,9. Očekává se, že diskuze o rozpočtu zabere celý den a k hlasování dojde až ve večerních hodinách. Návrhy na jiné přerozdělení peněz v rozpočtu budou moci poslanci navrhnout až ve druhém čtení.

[chooze:article;value:526675]

Nesouhlasně se k vládnímu návrhu vyjadřují někteří opoziční poslanci. "Dnes tady před sebou budeme mít návrh vládního rozpočtu na rok 2024. Fialova vláda nadále extrémně zadlužuje naši zemi a současně odírá lidi o peníze. Vláda předkládá rozpočet s astronomickým deficitem 252 miliard korun. Návrh rozpočtu počítá i s příjmy, které vycházejí z takzvaného vládního konsolidačního balíčku, který ještě není definitivně schválen, a není tedy platný a účinný," řekl ve středu na začátku schůze předseda SPD Tomio Okamura s tím, že poslanci SPD jsou připraveni ve druhém čtení předložit vlastní pozměňovací návrhy, které budou "sloužit českým občanům".

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury je navržený rozpočet velmi realistický a letošní plánovaný schodek rozpočtu, který činí 295 miliard, se podle něj podaří dodržet. Při přehledu výpočtu rozpočtu zmínil, že jeho nynější návrh vláda schválila jednomyslně. 

[chooze:article;value:524880]

Havlíček se divil, že nedorazil prezident​

Jako první se do ministra pustila předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová. Kritizovala ho hlavně za to, že výše schodku není taková, jakou do Sněmovny poslala vláda. "Krátkozraké kejkle vlády Petra Fialy se nám už příští rok vrátí, a to i s úroky," řekla. 

Místopředseda ANO Karel Havlíček se pak do vlády opřel kvůli tomu, že podle něj přesouvá výdaje na spotřebitele. "Rozpočet není protiinflační a nereflektuje hospodářský růst, to mi na tom vadí nejvíce," řekl. Zmínil rovněž, že ho překvapilo, že na jednání nepřišla hlava státu Petr Pavel, ve funkci Miloše Zemana totiž bylo zvykem, že při projednávání rozpočtu, se vždy schůze účastnil. 

Opoziční politici pak odpoledne kritizovali i nepřítomnost ministrů vlády, kteří se účastnili jednání a na schůzi zůstal pouze ministr financí Zbyněk Stanjura. Jednání se nezúčastnil premiér Petr Fiala, který ve středu navštívil Izrael. Dopoledne ale na výtky opozičních politiků ohledně zbytečných úspor ve státní správě reagoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že reálné platy policistů a hasičů nebudou klesat. Šéf resortu dopravy Martin Kupka (ODS) se pak ohradil proti Karlu Havlíčkovi, protože podle něj dokázala vláda zachovat důležité investice do infrastruktury. 

Šéfka poslaneckého klubu ANO už před jednáním vysvětlila, že s připomínkami k návrhu rozpočtu vystoupí během odpoledne ministři stínové vlády nejsilnější opoziční strany. "Jsme tolerance sama. Mrzí mě, že je tu státní rozpočet, zákon roku a mají tu sedět členové vlády. Prosila jsem o to, aby, když za nás budou vystupovat stínoví ministři, což je 12 lidí, aby tu seděl ministr a mohla proběhnout nějaká interakce. Ale mrzí mě, že je tu jen jediný ministr," stěžovala si Schillerová. Po jednání vlády už na výtky opozičních poslanců jednotliví ministři reagovali. 

Podívejte se na středeční reportáž TV Nova o jednání Poslanecké sněmovny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.