Poslanci řešili ceny potravin. Pokles bude za měsíc či dva, říká ministr zemědělství

Maximální možné navýšení podpory investic do obnovitelných zdrojů, snížení administrativní zátěže nebo větší podpora budování a modernizace skladovacích a zpracovatelských kapacit – to doporučil sněmovní zemědělský výbor ministru zemědělství Zdeňku Nekulovi (KDU-ČSL), aby ceny už skokově nerostly.

"Ta dlouhodobější opatření samozřejmě mají i ten výsledek dlouhodobější, nicméně je třeba s tím začít už teď. Já jsem rád, že ministr zemědělství toto vzal za své a bude v tomto pracovat, odcházel ve shodě s tím předneseným usnesením," řekl předseda zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09).

[chooze:article;value:499074]

​"Jsou to věci, které možná už mohl začít dělat před rokem a byli bychom o kus dál, ale konečně je máme na papíře a výsledkem, pokud ministr splní ty úkoly, které dostal, bude znamenat, že budeme mít odolnější potravinářský průmysl. Pokud přijde nějaká další krize, tak neuvidíme tak vysoké cenové nárůsty," sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Pokud by se vše podařilo realizovat, v cenách se to promítne nejdřív za několik měsíců. Rychleji by se podle ministra Nekuly měly projevit dopady kontrol České obchodní inspekce a Potravinářské inspekce v obchodech. Ty představí ministerstvo ve čtvrtek. "Ty prvotní postřehy jsou, že se situace velmi výrazně napravuje, je to zřejmé i na výstupech Českého statistického úřadu, kdy vidíme větší objem položek, kde dochází ke zlevnění," uvedl Nekula.

Podle prezidentky Potravinářské komory mohou za vysoké ceny potravin především stále drahé energie. V tuhle chvíli se tak podle ní nelze bavit o nějakém velkém zlevňování potravin. "Upozorňovali jsme už v loňském roce, že by se měly snížit ceny energií, zastropovány jsou velmi vysoko, že by se ty stropy měly snížit. Bohužel v současné době se opravdu můžeme bavit jen o té stabilizaci cen," vyjádřila se prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

[chooze:article;value:498880]

​Podle Nekuly by mohly ceny základních surovin začít klesat během jednoho, maximálně dvou měsíců. "Klesly nám ceny energií, klesla nám nafta, to jsou ty významné položky u zemědělců, ale energie i vstupní suroviny klesly také u potravinářů, takže teď je na řadě obchod, aby konečně začal snižovat své obchodní přirážky," prohlásil Nekula.

Opoziční poslanci SPD chtěli do usnesení doplnit také doporučení na nižší zastropování cen energií. U koaličních poslanců ale s návrhem narazili a nepodpořili ho ani poslanci ANO.

Meziresortní pracovní skupina vytvořená ministerstvem zemědělství kvůli kontrolám marží měla výsledky své práce představit před Velikonocemi, členové komise se ale nesešli, a tak by závěry své více než měsíční práce měli představit na příštím společném jednání ve čtvrtek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.