Poslední rozloučení s Jakubiskem: Jako u Gotta proběhne v katedrále sv. Víta

Příbuzní, přátelé i příznivci budou moci dát poslední sbohem zesnulému režiséru Jakubiskovi na stejně výsostném místě, na jakém se před více než třemi lety loučila veřejnost s legendárním zpěvákem Karlem Gottem. Mši v katedrále svatého Víta v sobotu 4. března od 13 hodin odslouží kardinál Dominik Duka, informoval portál Blesk.

Očekávají se davy lidí z Česka i Slovenska. Smutečního obřadu se podle informací TN.cz zúčastní mimo jiné i rodinný přítel, exprezident Václav Klaus. "Byl požádán paní Deanou, aby na této akci pronesl smuteční řeč," sdělil Klausův mluvčí Petr Macinka.

"Bylo nás více, kteří jsme – spolu s Deankou – prožívali Jurajovo těžké poslední desetiletí. Věděli jsme, že jeho život mu několikrát visel na vlásku, přesto nás jeho smrt velmi zasáhla. Už jsme začínali věřit, že bude stejně nesmrtelný jako jeho filmy. Mluvilo se o něm jako o Fellinim Východu, tím se ukazovala jeho velikost, ale byl hlavně Jurajem Jakubiskem," uvedl bývalý prezident v den oznámení úmrtí režiséra. "Byl filmovým kouzelníkem, ale byl i angažovaným člověkem, který promlouval i do věcí veřejných," dodal.

[chooze:article;value:491995]

​Současná hlava státu Miloš Zeman se smuteční akce zúčastnit nemůže. Pošle ale věnec.

Slavný filmový tvůrce naposledy vydechl minulý pátek při převozu do nemocnice. Smutnou zprávu o odchodu legendy potvrdila slovenské stanici RTVS jeho dcera Janette Jakubisková.

Režisér se řadu let potýkal s vážnými zdravotními problémy. Před 11 lety podstoupil v IKEMu transplantaci srdce a poslední roky bojoval s rakovinou. Teprve před několika dny se podle manželky od lékařů dozvěděl dobrou zprávu, že nádor ustupuje.

Nejslavnější slovenský filmový tvůrce po sobě zanechal desítky hraných i dokumentárních filmů, které získaly řadu prestižních ocenění. K jeho nejslavnějším filmům patří Perinbaba, Sedím na konári a je mi dobre, Tisícročná včela nebo výpravné koprodukční historické drama Bathory.

Režisér Juraj Jakubisko zemřel minulý pátek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.