Poslední záběry Navalného. Video ukázalo, jak vypadal hodiny před smrtí

Podle agentury TASS se Navalnému udělalo nevolno po procházce a ztratil vědomí. Navzdory pomocí lékařů později zemřel. Okolo vysvětlení Ruska však panují nejasnosti.

Navalného totiž jeho advokáti viděli naposledy ve čtvrtek, den před jeho smrtí. Hovořili s ním skrze videokonferenci přímo z trestanecké kolonie.

Navalnyj na videu byl očividně v dobrém rozpoložení i kondici, s advokáty dokonce žertoval. "Ctihodnosti, pošlu vám číslo svého bankovního účtu, abyste mi se svým enormním platem jako federální soudce mohl přispět, protože mi dochází peníze. A díky vašemu rozhodnutí mi dojdou ještě rychleji, takže prosím, pomozte mi," vtipkoval Navalnyj na adresu soudce.

[chooze:article;value:542147]

Jeho zástupci proto zprávě úřadů nevěří. "Ruské úřady zveřejnily přiznání, že zabily Alexeje Navalného ve vězení. Nemůžeme ještě potvrdit nebo prokázat, že je doopravdy po smrti," prohlásil Navalného advokát Leonid Volkov na sociální síti X.

Trestanecká kolonie IK-3 Polární vlk, v níž byl Navalnyj vězněn, se nachází nedaleko Charpu na Sibiři. Přesun opozičníka do vězení za polárním kruhem proběhl potají loni v prosinci. Jeho advokáti si několikrát stěžovali na to, že podmínky v kolonii jsou pro Navalného neúnosné a nedůstojné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.