Postupný odchod do důchodu by byl výhodný pro všechny, říká odbornice

"Důchodová reforma v tuto chvíli řeší pouze aktuální problém veřejných financí. Nevidím tam žádnou vizi do budoucna, které by rozuměli ti ve středním věku, ani ti mladí. Je to jen látání momentální díry v rozpočtu," začala v pořadu Naše Česko Ouředníčková.

Přitom vize je podle ní u takového tématu extrémně důležitá, stejně jako reforma samotná. "Proto bych si představovala, že bude představena a odhlasována v takové podobě, aby se do ní dlouho nemuselo zasahovat. Aby se nestalo to, že bude každá vláda tu reformu od podlahy měnit," obává se.

[chooze:article;value:513888]

​Potenciálních řešení je podle prezidentky sdružení Senioři ČR řada. Jedno z nich by například mohlo být, že každý, kdo je výdělečně činný, si od první výplaty začne povinně spořit na důchod. "Ale jen část a s tím, že druhou část by mu přispíval zaměstnavatel," nastínila jeden ze svých nápadů. 

Mnozí odborníci se shodují, že s reformou důchodů souvisí i reforma školství. "Bezesporu. Ano, bezplatné školství, ale pouze v případě, že ten, kdo vystuduje, se zaváže, že bude deset let pracovat v Česku. A pokud ne, tak by se studium muselo hradit jako v zahraničí," zmínila Ouředníčková. 

[chooze:article;value:513545]

​Někteří lidé, v závislosti na práci nebo zdraví, podle ní potřebují do důchodu dříve, jiní později. To by prý mohl vyřešit postupný odchod do důchodu. Ten si Ouředníčková představuje tak, že ve chvíli, kdy by se člověk necítil na pětidenní pracovní zátěž, mohl by pracovat dny jen čtyři, snížil by se mu tak o 20 % plat, ale stát by mu začal přispívat už 20 % z jeho důchodu. 

Bylo by to prý výhodné jak pro stát, který by nemusel vyplácet celou částku, tak i pro lidi, kteří by měli více času na odpočinek. "Byla bych zdravější a spokojenější. Přece není smyslem života, abychom jen pracovali, pracovali, pracovali a pak zničehonic mnoho let nic nedělali," uzavřela.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.