Povodeň na Slovensku vyplavila skládku z osady. Úřadům dochází trpělivost

Na povodí řeky Bodva nedaleko Jasova na východním Slovensku se hromadí staré oblečení, obaly, plasty či elektrospotřebiče. Na více místech se řeka změnila ve smetiště. Voda tu vyplavila odpad z nedalekých osad. Spoušť se odhalila poté, co opadla voda v řece. 

"Minule jsme tam čistili s vodohospodáři a i starosta nám pomáhal. Dal nám kontejner a další věci. Letos to vypadalo o mnoho hůře než jindy," poznamenal zakladatel dobrovolnického spolku OZ Save Nature by Čivas Ladislav Stupák. 

[chooze:article;value:485902]

Na vysoké náklady na úklid upozornil Slovenský vodohospodářský podnik. "Jen za minulý rok likvidace stála náš podnik, respektive daňové poplatníky, víc než sedm milionů korun," sdělil jejich mluvčí Marián Bocák. Nyní se proto rozhodli, že řeku už čistit nebudou a to do té doby, dokud se nezmění situace s nepořádkem v osadě, odkud voda odpadky splavila. 

Podle dobrovolníků to ale velký význam nemá, protože přijdou další povodně a zase se tam nakupí další odpad. Jeho likvidaci má přitom na starosti samospráva obce Jasov, v jejímž katastru se osada nachází. Starosta obce Marián Dzurik však tvrdí, že je to neúnosné a peníze na čištění v rozpočtu jeho obec zkrátka nemá. "My si to nemůžeme dovolit, že ze svého vyčistit a každý rok platit statisíce," sdělil televizi Markíza. 

[chooze:article;value:481005]

​Ročně stojí likvidace odpadu v obci 2,5 milionu korun. Další čtvrt milion dávají za likvidaci nelegálních skládek. Zbavit tuto obci odpadu má pomoci schválený projekt v hodnotě 120 milionů korun, v tuto chvíli na něj probíhá veřejná zakázka. Za tuto částku má firma vyčistit skládku v osadě, kde je odhadem 16 tisíc tun odpadků. Po odstranění skládek chce obec osadu nechat zbourat a vystavět tam bytové domy.

"Pro náš úřad je důležité, aby se po odstranění odpadu zaměřovalo i na vzdělávací a osvětové činnosti. Obcím doporučujeme, aby předcházely tvorbě odpadu čištěním a sekáním prostoru," reagoval na problém Úřad vládního zmocněnce Slovenské republiky pro romskou komunitu. Dobrovolníci, kteří na místě pomáhají, uvedli, že doufají, že město opravdu začne jednat a uleví jim tak v každoroční práci. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.