Povodeň zničila Zátor na Bruntálsku. Některé domy bude třeba strhnout

Pobořené domy, převrácená auta, hromady trosek všude kolem. Tak vypadal rok 1997 v Zátoru. "Kdyby se mělo opakovat ještě jednou to, co bylo, tak nevím," řekla tehdy obyvatelka Zátor.

Jenže opakuje. Rok 2024 a znovu pobořené domy, převrácená auta a hromady trosek všude kolem. Živel poškodil desítky stavení, některá jsou totálně zničená. Z domu pana Doričáka voda vzala zdi i vybavení.

Povodňová vlna z domu vyplavila i masivní vířivou vanu. Uplavala sto metrů, než se zarazila o stromy. "Vidíte, to je totálka. To budu muset strhnout, vybagrovat. Srovnat a nazdar," postěžoval si pan Doričák.

[chooze:article;value:574289]

​U výpadovky na Brantice to odnesly prakticky všechny domy. Celá ulice už druhý den uklízí. Zničené je vše, co nebylo alespoň ve dvoumetrové výšce. "Tady byl obývák, tady byl gauč, to už je všechno vyházené venku," popisoval tragédii pan Sedláček.

Domy v Zátoru opustily desítky lidí. Ne každý mohl využít příbuzné. "Jsou bez domova, mají rozbořené domy, máme je tady evakuované. Je to prostě hodně velký špatný," poznamenala paní Míčková.

Povodeň byla u Bruntálu brutální a odneslo to hned několik vesnic. Domy budou muset jít k zemi i v Nových Heřminovech. Obce by možná ochránila přehrada, o které se mluví dlouhé roky. Kvůli řadě námitek a protestů ale dosud nestojí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.