Požár v národním parku České Švýcarsko. Opilí turisté měli odpalovat pyrotechniku

[chooze:gallery;value:28911]

"Třetí stupeň poplachu byl vyhlášen kvůli požáru lesního porostu mezi Pravčickou branou a státní hranicí v národním parku České Švýcarsko," informoval mluvčí hasičů Lukáš Marvan. 

​Na místo podle něj vyrazilo devět hasičských jednotek. "Byl povolán vrtulník s hasicím vakem," sdělil Marvan. "Byla hlášena zasažená plocha o rozloze 12 krát 100 metrů," dodal. Na místě s hasiči spolupracují policisté. "Požár v Českém Švýcarsku byl lokalizován. Probíhají dohašování práce," upozornil mluvčí hasičů krátce před 17. hodinou.

"Byli jsme připraveni na velký nápor kvůli státnímu svátku v Sasku," informoval TN.cz mluvčí národního parku Tomáš Salov. "Podle našich strážců to vypadá, že někteří turisté v Hřensku nakoupili pyrotechniku a posilnění alkoholem ji po cestě odpalovali a při tom se jim podařilo zapálit les," dodal.

Policie odpoledne potvrdila, že jednoho člověka zadržela. "Zadržený je podezřelý z obecného ohrožení kvůli činům, které mohly souviset se vznikem požáru," řekla TN.cz policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. 

[chooze:article;value:475762]

"Hoří převážně hrabanka a suché dřevo na zemi. Dle aktuálních informací se již podařilo požár lokalizovat, nicméně na místě se pohybují hasiči a hasičská technika," uvedla Správa národního parku České Švýcarsko na facebooku. "Žádáme všechny návštěvníky, aby respektovali pokyny hasičů a pracovníků správy NP v terénu, urychleně opustili zasaženou lokalitu a nesnažili se nyní dostat na přístupovou cestou k Pravčické bráně. Cesta k Pravčické bráně je dočasně uzavřena!" upozornila.

"Příčinou požáru byla lidská neopatrnost," napsal v prohlášení národní park. Při oslavách státního svátku v Sasku je na místě velké množství návštěvníků. Právě proto je na místě i více policistů. "Díky tomu se zřejmě podařilo dopadnout i viníky, kteří se údajně k činu na místě přiznali," doplnil národní park.

[chooze:article;value:483556]

"Na místě je veškerá dostupná technika. V kontaktu jsme i s německou stranou," uvedl na twitteru ministr vnitra Vít Rakušan.

Obří požár vypukl v Českém Švýcarsku loni v červenci. Postupně zasáhl 1 600 hektarů národního parku. Šlo o největší požár v novodobé historii Česka a Saska.

V Českém Švýcarsku opět hořelo. Měl tam řádit žhář (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.