Pozor na dovolené. V Chorvatsku se mezi dětmi šíří prudce nakažlivá nemoc

Chorvatští lékaři v posledním měsíci zaznamenali velký nárůst počtu dětí, které onemocněly pátou nemocí. Té se také často přezdívá nemoc zarudlých tváří, provází ji totiž nepříjemná vyrážka na obličeji. "Děti obvykle přichází s příznaky chřipky. Trápí je horečka a objeví se jim i nepříjemná vyrážka. V tu dobu jsou prudce nakažlivé, což trvá zhruba pět dní," informoval podle chorvatského webu Dnevnik.hr doktor Mario Mašič.

"Dcera přišla v pondělí ze školy a měla na obličeji velkou vyrážku. To mě vystrašilo. Nejdřív jsem si myslela, že je to alergie ze sluníčka, tak jsem ji vykoupala a uložila. Ráno se to ale ještě zhoršilo, tak jsem ji vzala k lékaři. Ten jí diagnostikoval pátou nemoc," popsala podle deníku Dalmacia Danas začátek nemoci Nikolina Ivančevičová z Chorvatska.

[chooze:article;value:506969]

Pozor by si proto měli dát i turisté, u jejichž dětí také hrozí, že by se pátou nemocí mohly nakazit. "Jedná se o relativně častou infekční nemoc, která postihuje děti převážně v předškolním věku. Vzhledem k tomu, že má toto onemocnění virový původ, neléčí se antibiotiky. Provází ho horečky, zhruba přes 38 °C, a může se objevit i vyrážka, která se zpravidla vyskytuje na tvářích a v obličeji. Ten pak u dětí působí zarudle," objasnil pro redakci TN.cz pediatr Jan David.

"Pátá nemoc trvá několik dní, následně pak spontánně odezní. Nevyžaduje žádnou specifickou léčbu, je třeba hlavně srážet horečku a vyrážka postupně vymizí sama. Většinou to celé trvá kolem týdne. Vzácně se ale mohou objevit některé komplikace. Virus totiž může utlumovat tvorbu krve, a proto se u nemocného může objevit dokonce chudokrevnost, což však nebývá příliš časté. Průběh je obvykle nekomplikovaný a děti to snáší dobře," řekl pediatr.

[chooze:article;value:506760]

Nakazit se touto nemocí je poměrně snadné. "Přenáší se vzduchem, nejčastěji v dětských kolektivech. Riziko nakažení je proto hlavně ve vnitřních prostorech. Jednou ze zásadních prevencí je nepřicházet do kontaktu s nemocnými dětmi. Když má nějaké dítě vyrážku nebo je viditelně nemocné, je lepší ho od ostatních izolovat. Nelze ale vždy poznat nakaženého člověka na první pohled, neexistuje ani žádné očkování, kterým by se mohly děti chránit," dodal dětský lékař.

Silné bouřky a lijáky. Dovolenou v Chorvatsku a v Itálii komplikuje počasí (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.