Pozor na podvodné esemesky. Chtějí zaplatit pokuty za rychlost

Digitální platby bychom neměli nikdy provádět pod vlivem emocí. Ty rizikové jsou chamtivost a strach. 

"Pokuta, mám strach, raději zaplatím, abych neměl problém. Chamtivost, přijde nějaká úžasná nabídka, že můžu něco vyhrát, a zase, dám tam nějak svoji kartu a někdo nás může okrást. Takže když se vrátím úplně ke kořenům a začnu přemýšlet sám nad sebou, že nic není zadarmo, anebo pokud po mně někdo chce peníze, tak si raději zavolám na tu policii nebo úřad a zkontroluju si to, než někde zadám platební údaje, tak to je ta správná cesta, jak to poznat," vysvětlil IT expert Miloslav Lujka.

Podvodníci využívají také sezónní příležitosti. Třeba před Vánoci rozesílají výzvy k zaplacení objednaných zásilek. Pokud se člověk nechá nachytat, existuje ještě šance, jak přesunu peněz zamezit.

[chooze:article;value:572203]

"Platba se dá reklamovat. Většinou je dobré platit kreditní kartou, protože to jsou peníze banky a tam existují nějaká pojištění a mechanismy, jak to udělat. Nicméně nespoléhal bych na to, protože vy jste tu platbu autorizovali, takže tam hrajete o čas," upozornil Lujka.

Základem je ověřovat si pravost každé výzvy k platbě. Zpozornět bychom měli, když obsahuje odkaz s podivnou adresou, gramatické chyby nebo pokud vyžaduje osobní a platební údaje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.