Pozor na podvodníky při lyžování v zahraničí. Můžou vás připravit o statisíce

Číhají u sjezdovek a v případě úrazu se vás snaží přesvědčit, abyste se nechali převést do soukromých zařízení v blízkosti letoviska. Tam vám udělají vyšetření a zákroky, které ani nepotřebujete, a naúčtují vám za to klidně i stovky tisíc korun.

"Je to stresová situace a taková pomoc se může jevit jako vhodná. Lidé v této situaci mohou nabýt dojmu, že se jim někdo snaží pomoct," popsal problém mluvčí pojišťovny ERV Michal Štefl.

Základní pravidlo je ale přitom jednoduché. Nikdy nic nepodepisujte. Klidně jen na papír česky napište slovo Nerozumím. "Doporučujeme vždy volat asistenční společnost vaší pojišťovny. Ideální je mít to číslo uložené v telefonu," doporučuje mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

[chooze:article;value:489423]

​V každém případě je důležité mít sjednané pojištění s dostatečnými limity, včetně pojištění odpovědnosti. Sumy za léčbu v zahraničí vám totiž můžou pěkně zkomplikovat dovolenou. "Pokud se jedná o úraz na lyžích, tak tam se bavíme v řádech sta tisíc. Pokud jde třeba o zásah vrtulníku horské služby a následná hospitalizace, tak tam se bavíme o pul milionu a více," varoval obchodní ředitel Global Assitance Aleš Marcol.

Zároveň si před odjezdem nezapomeňte nechat v servisu seřídit vázání lyží. Pokud se stanete účastníky nehody a nedoložíte potvrzení o seřízení, může se stát, že budete uznáni viníky nehody a náklady za léčbu půjdou za vámi.

V případě, že budete platit za ošetření v zahraničí, nechte si pro pojišťovnu od lékaře vystavit lékařskou zprávu a účet na částku, kterou jste uhradili.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.