Pozor na teplotu vody. V Česku se opět šíří smrtící legionelóza. PŘEHLED

Legionářská nemoc neboli legionelóza je horečnaté onemocnění, které se nejčastěji projevuje zápalem plic. Typické symptomy zahrnují suchý kašel, horečku, bolesti hlavy a svalů, někdy se přidávají i příznaky postižení trávicího systému, jako je průjem a bolest břicha. Nemoc může mít velmi těžký průběh, který v některých případech končí i smrtí.

K nákaze dochází ve většině případů vdechnutím vzduchu obsahujícího legionelly v drobných kapičkách vody (aerosol). "Ten se tvoří všude tam, kde teče nebo se míchá voda, případně je generován mechanickými zařízeními," upozorňuje Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Legionelle se daří například v bazéncích, fontánách, v klimatizacích se zvlhčovači, ale také ve sprchách. "Občané by si měli dávat pozor zejména na teplotu vody. Vyhláška doporučuje rozmezí teplot teplé užitkové vody mezi 50 – 55 °C," upozorňuje mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Více vnímaví k rozvoji infekce jsou lidé s narušenou či oslabenou imunitou, senioři, lidé trpící chronickou plicní chorobou a také kuřáci. "Tyto osoby by se měly raději koupat, nikoli sprchovat, a měly by se pokud možno vyhnout všem aktivitám, při nichž vzniká aerosol (wellness či lázeňské procedury s vodou, která vytváří aerosol) a splachovat záchod se sklopeným poklopem (opět se vytváří aerosol)," doporučuje mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

[chooze:article;value:477298]

Základem je prevence

Pokud se lidé chtějí vyhnout nákaze legionellou, doporučují hygienici dodržovat tři zásadní opatření:

  • před sprchováním nechat odtéct teplou vodu 
  • udržovat baterie, sprchové hlavice a perlátory v dobrém stavu
  • občas provést i dezinfekci koncových zařízení 

"Když má někdo hodně starou sprchovou růžici, už je zrezlá nebo z ní například teče špatně voda, lze předpokládat, že tam skutečně budou řasy a legionella. Pomoci může sprchovat se od ramen dolů, a ne na obličej, aby to člověk nevdechnul," doporučuje ředitelka Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

Komplikace onemocnění

Inkubační doba, tedy doba mezi nakažením a prvními příznaky, činí 2–10 dní. Přítomnost bakterie legionelly ve vodě lze poznat jedině odběrem vody a její následnou analýzou v laboratoři. Člověk často zjistí, že má legionelózu až ve chvíli, kdy už leží v nemocnici.

"V nemocnicích končí se zápaly plic i děti ve věku čtyři až šest let. Podle mě to není sranda," hodnotí pan Tomáš z Prahy. Jeho potomci se delší dobu nemohou zbavit kašle, teplot, bolestí hlavy a břicha. "Nic nepomáhá, včetně antibiotik," přiznává. Když se doslechl o tom, že příčinou by mohla být právě legionelóza, začal se o šíření bakterie zajímat více. "I po sídlištích začínají být vyvěšené cedule o možné kontaminaci," upozornil už dříve redakci TN.cz.

[chooze:article;value:477173]

Situace v jednotlivých krajích

Podle hygieniků v hlavním městě letos legionelózou onemocnělo o zhruba 20 procent více lidí než v roce předchozím. "V absolutních číslech se však jedná o nárůst v jednotkách případů, neboť legionelóza je relativně vzácné onemocnění a případů nákazy legionellou je v celé ČR ročně evidováno okolo 250," upozornil mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

"Ve Středočeském kraji od začátku roku evidujeme 49 nemocných legionellou. V letošním roce byl nejvyšší výskyt v měsících říjnu (11), červenci (9) a září (8). Nejvíce nakažených jsme zaznamenali v okresech Kladno a Příbram. V souvislosti s legionellou letos dosud zemřelo devět osob," sdělila na konci listopadu mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová.

KHS Plzeňského kraje měla na konci měsíce hlášených 14 případů nákazy, nejvíce na Plzeňsku. "Bylo to celkem šest případů, z toho ale 3x onemocnění u stejné osoby," upozornila ředitelka protiepidemického odboru Jitka Průchová. Opakované onemocnění podle ní nebývá příliš časté, týká se zpravidla pacientů s narušenou imunitou. V kraji letos evidují v souvislosti s onemocněním čtyři úmrtí.

Ve Zlínském kraji k 30. listopadu hygienici evidovali 12 případů onemocnění legionelózou. K nárůstu počtu onemocnění oproti předcházejícím letům nedošlo. "Případy onemocnění legionelózou se vyskytly ve všech okresech Zlínského kraje," shrnula šéfka místního oddělení kanceláře ředitele Vendula Ševčíková. Na Kroměřížsku se objevil jeden případ nákazy, okres Uherské Hradiště hlásil pět nemocných, Vsetínsko se Zlínskem po třech případech.

Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje zaznamenala mezi 1. lednem a 22. listopadem letošního roku celkem 14 případů onemocnění legionelózou. "Oproti minulým rokům neregistrujeme nárůst počtu tohoto onemocnění v Olomouckém kraji. Nejvíce případů eviduje KHS v okrese Olomouc (14), následuje Prostějov (12) a Přerov (1). V okresech Šumperk a Jeseník není výskyt onemocnění v letošním roce zaznamenán," shrnula mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná. S legionelózou letos zemřel jeden člověk.

"V kraji Vysočina bylo za loňský rok zjištěno osm případů onemocnění. V letošním roce do konce listopadu máme hlášeno zatím sedm případů výskytu onemocnění způsobeného legionellou. Situace je tedy srovnatelná. Výskyt onemocnění byl dosud srovnatelný ve všech okresech," uvedla mluvčí krajských hygieniků Jana Böhmová.

V Královéhradeckém kraji za celý loňský rok evidují hygienici 21 případů legionelózy. Letos bylo ke konci listopadu nakažených už 36 lidí, z čehož čtyři zemřeli. Podle informací, které TN.cz poskytla ředitelka protiepidemického odboru Eva Beranová, se objevilo nejvíce nemocných v oblasti krajského města a na Náchodsku (po jedenácti).

Stejný počet nakažených jako v loňském roce k poslednímu listopadu hlásí jihočeská hygienická stanice. Podle Ivany Anděrové z protiepidemického oddělení onemocnělo zatím 12 lidí. Nejhorší byla situace v roce 2019, kdy nákaza propukla u 20 osob.

V Pardubickém kraji měli poslední listopadový týden hlášeno 12 případů. Čísla se ale v dobu, kdy redakce TN.cz mluvila s ředitelkou protiepidemického odboru Olgou Hégrovou, zrovna aktualizovala. Není tak vyloučeno, že nemocných by mohlo být o něco víc.

Jako "standardní" označuje stav z hlediska nákaz legionellou mluvčí KHS Libereckého kraje Zuzana Balašová. Od začátku roku zaznamenali hygienici 14 případů, v listopadu žádný.

"Stejná jako každý jiný rok," hodnotí situaci v Ústeckém kraji ředitelka tamních hygieniků Lenka Šimůnková. Místní KHS eviduje jen jednotky případů. A podobná situace panuje i v Karlovarském kraji, kde měli k 27. listopadu potvrzené tři případy onemocnění legionelózou. "Dva případy v okrese Karlovy Vary, jeden v okrese Sokolov," upřesnila mluvčí krajských hygieniků Michaela Zajíčková.

Redakce TN.cz zjišťovala situaci i v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Do zveřejnění článku ale informace o počtu nemocných neobdržela.

Lidé na Slovensku snížili teplotu v bojleru a skončili na antibiotikách. Podívejte se na reportáž ze začátku listopadu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.