Pozor na zimní nemoci. Vliv na ně má spousta faktorů

První obrannou linií před nemocemi je rozhodně správná hygiena. Zvlášť v období, kdy se nemoci v populaci šíří obrovskou rychlostí, je důležité si pravidelně mýt ruce mýdlem a antibakteriálními přípravky. Zaměřte se důkladně i na prostor mezi prsty.

Vyhněte se také například polibkům při pozdravech a omezte i podávání rukou. V případě, že zrovna nemáte čisté ruce, nesahejte si na obličej. Hlavně v okolí očí, nosu a úst. Látkové kapesníky radši schovejte a používejte jednorázové papírové, které hned po použití vyhazujte. Pokud se cítíte nemocní, ale musíte se i nadále pohybovat mezi lidmi, je vhodné nosit respirátor.

Význam probiotik

Odolnost vůči nemocem podporuje také správné trávení. K tomu potřebujete, aby byl ve střevech dostatek mikrobiomu. Ten mimo jiné vytváří protilátky, bez nichž se imunitní systém neobejde. Konzumací probiotik posilujete mikrobiom ve střevech, čímž podporujete správné trávení a dodáváte sílu imunitnímu systému.

[chooze:article;value:529364]

Střevní mikroflóra dostává zabrat i ve chvíli, kdy vás nemoc skolila. Při léčbě pomocí antibiotik je konzumace probiotik důležitá. Pomáhá také před zažívacími potížemi, zácpou nebo průjmem.

Posílení imunitního systému

Kromě probiotik posílíte imunitní systém i nastavením správného jídelníčku. Ideálně by měl obsahovat dostatek vitamínu D a C. Vyhýbat byste se neměli ani vitamínům A, B a E. Zimní jídelníček by měl obsahovat také dostatek omega 3 nenasycených mastných kyselin, vlákniny a minerálních látek. Tělo ke správnému fungování potřebuje železo, zinek nebo hořčík. Do jídelníčku byste tedy měli zařadit třeba med, rakytník, česnek nebo cibuli.

Imunitní systém posílíte i pomocí pořádného spánku. Přes noc totiž v těle probíhá spousta procesů, které vám kromě podpory imunity dodají dostatek energie. Nezapomínejte v zimě ani na důležitost pohybu a sportování.

[chooze:article;value:529878]

Vliv stresu na zdraví

Nadměrný stres má mnoho negativních účinků na život i zdraví. Mimo jiné způsobuje potíže s trávením, bolesti hlavy, oslabuje imunitu a máte kvůli němu vyšší sklony k cukrovce a vysokému tlaku. Je tedy důležité se s ním popasovat. Lékaři ze strakonické nemocnice radí, aby lidé například v práci usilovali o lepší mezilidské vztahy.

"Zlepšujte komunikační dovednosti ve vztahu ke spolupracovníkům i klientům. Učte se trpělivě naslouchat, projevujte účast a pochopení," doporučují zástupci nemocnice. Obrátit se můžete i na různé relaxační techniky a meditaci. Pusťte si svou oblíbenou hudbu a naučte se všímat si příznaků přicházejícího stresu a reagovat na ně.

Správný spánek, dostatek pohybu, zdravá strava kromě podpory imunitního systému pomáhají také ke zmenšování hladiny stresu. Před stresem vás příliš neochrání konzumace alkoholu, tabáku a kofeinu, naopak ho spíš posílí. 

[chooze:article;value:529749]

Důležitost hydratace

Tekutiny jsou pro lidské tělo to nejdůležitější. Z těla totiž odplavují odpad, pocením reguluje tělesnou teplotu a pomáhá k fungování metabolismu. Je potřeba je ale neustále doplňovat, protože je pořád vylučujeme a spotřebováváme. Objevit se potom mohou příznaky dehydratace, mezi něž patří svalová slabost, bolest hlavy nebo závratě. Zvyšuje se také riziko zánětu slepého střeva a onemocnění ledvin.

Hydratace je tedy pro tělo naprosto klíčová. Hlavně v případě, kdy pijete čistou pramenitou vodu. Čas od času je vhodné pomocí minerálních vod doplnit hladiny hořčíku, sodíku a vápníku v těle. S hydratací to ale můžete i přehnat, což vede k nadměrnému pocení či otokům. Dlouhodobým nadměrným příjmem tekutin zatěžujete ledviny. Najděte si tedy ideální balanc, který vašemu tělu vyhovuje.

Nemocný Martínek se brzy dočká léčby. Vybralo se na něj přes 150 milionů korun:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.