Pozor, volební lístky budou ve druhém kole jiné. Do schránek je ale nedostanete

O tom, zda se dalším českým prezidentem stane Petr Pavel, nebo Andrej Babiš (ANO), rozhodnou voliči 27. a 28. ledna. Volební místnosti se otevřou tradičně v pátek ve 14 hodin. Volební lístky ale budou jiné.

Ty budou mít pro druhé kolo prezidentských voleb žlutou barvu. Lístky z prvního kola, které byly šedé, tak mají voliči raději vyhodit. Ve druhém kole totiž platit nebudou.

"Voliči by si měli dát pozor, aby nedávali do úřední obálky šedivý hlasovací lístek z prvního kola, takový hlas by byl neplatný," upozornil v pondělí ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

[chooze:article;value:484702]

​Voliči navíc platné volební lístky obdrží až ve volební místnosti. Oproti prvnímu kolu je tak tentokrát nedostanou do schránek. Kandidáti mají totiž právo do 24 hodin před volbami z kandidatury ještě odstoupit. Pokud by se tak stalo, do druhého kola by postoupil kandidát, který se v prvním kole umístil na třetím místě. V tomto případě by tak postoupila Danuše Nerudová.

O rozdílech mezi prvním a druhým kolem informoval Jirovec v pondělí po jednání Státní volební komise. Ta se sešla, aby projednala výsledky a průběh voleb. Kladně zhodnotila zejména vysokou volební účast.

[chooze:article;value:484653]

​Podle první místopředsedkyně Českého statistického úřadu Evy Krumpové dostal úřad pouze dvě žádosti od dvou okrsků o opravu odevzdaných výsledků.

"Okrsky zaměnily výsledky mezi dvěma kandidáty. V jednom případě to bylo o čtyři hlasy a ve druhém o 58," vysvětlila Krumpová. Chyba ale údajně neměla žádný vliv na finální výsledky a úřad umožnil tyto opravy provést. 

Zahraniční média rozebírají české volby. Favoritem je Petr Pavel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.