Práce z domova může mít ošklivé dopady. Odborníci ukázali, jak změní tělo

Susan, jak experti model člověka na dlouhodobém home officu pojmenovali, má hned několik indispozic. Práce z domova jí změnila tělo a dopady měla i na její psychický stav.

Nedostatek pohybu, který zapříčinila práce z domova, u Susan vedl ke špatnému držení těla a přibírání na váze. Celodenní koukání do obrazovky jí zase zhoršilo zrak, zanítilo oči a pod nimi se jí vytvořily tmavé kruhy.

Susan prý trpí také opakovaným napětím při psaní a "technickým krkem", protože většinu času u počítače tráví shrbená. Její kůže je z nedostatku vitamínu D vrásčitá a málo slunečního světla jí také způsobilo řídnutí vlasů.

Dlouhodobý home office prý způsobuje i stres, který může vyvolat nedostatek styku s ostatními lidmi. Stejný scénář jako nebohé Susan tak podle odborníků hrozí i dalším, kteří se z kanceláře uchýlí na dlouhou dobu k práci z domova.

[chooze:article;value:435321]

Podle expertů se ale lze podobnému osudu vyvarovat. "Pro udržení emocionálního zdraví při práci na dálku je důležité dodržovat rutinu, která vyhovuje vašemu životu, úroveň produktivity a požadavky na práci," řekla psycholožka Rachel Allanová z Velké Británie.

​Důležité je i udržování vztahů se svými kolegy, a to i když se s nimi nesetkáváte každý den. "Být bez lidského kontaktu po dlouhou dobu může vést k vyšším hladinám stresového hormonu kortizolu, který zvyšuje krevní tlak a má škodlivé účinky na fyzické zdraví," řekla psycholožka Kate Briertonová.

Pomoct by prý mohlo jít po práci na čerstvý vzduch a sportovat. Právě socializace a pohyb by mohly podle expertů vytvořit rovnováhu mezi prací na home officu a soukromým životem.

Home office se v Česku rozmáhá. Není vhodný pro každého, tvrdí psycholog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.