Pracovat budou už 14letí. Jurečka tak chce vyřešit nedostatek pracovníků

Ministr práce a sociálních věcí (MPSV) Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhnul novelu zákoníku práce, která by umožnila už 14letým dětem najít si brigádu. Vykonávat by mohly pouze "lehké práce", jako je práce v pohostinství, obsluha kina, prodej zmrzliny, doručování zásilek nebo práce na letních táborech.

Děti ve věku 14 let by mohly pracovat pouze v době letních prázdnin, jelikož se mají především vzdělávat a připravovat na budoucí povolání. "U letních prázdnin je to delší doba, kdy se mohou věnovat i něčemu jinému. V průběhu školního roku je důležitý i odpočinek a čas na kroužky. Proto legislativa upravuje právě dobu letních prázdnin jako možnost praxe a přivýdělku," řekla ve Snídani s Novou Vedoucí oddělení expertních činností MPSV Jana Skalková.

[chooze:article;value:553791]

​Naopak zakázaná by byla práce v nebezpečném prostředí, práce s chemikáliemi, nošení těžkých břemen i práce přesčas nebo v noci. Platit by měla i omezená pracovní doba. Plat by se řídil zákonem o minimální mzdě.

Podle Skalkové budou mít děti možnost udělat si obrázek o tom, co by chtěly v budoucnu dělat. Ministerstvo zároveň doufá, že novela pomůže s nedostatkem pracovní síly v době letních prázdnin, kdy je sháňka po sezónních pracovnících.

[chooze:poll;value:e1f2168b531a2d600ea65983c9f11ebcd3273ce1;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.