Pracující vězni vás můžou léčit nebo vám uvařit. Zaměstnavatelé díky nim ušetří

Kateřina Kottová, radiační onkolog motolské nemocnice a současně také vězeňkyně, o rozhovor nestála. Za mříže se vrátila nedávno po předloňském podmíněném propuštění. Soud jí přidal rok vězení. Do vězení zamířili i její manžel Petr Kott a hlavní aktér korupční kauzy David Rath.

O Rathovi i Kottovi se už dříve vědělo, že ordinují přímo ve vězení. Jestli to tak je i teď, není jasné. Právník Kottových Tomáš Sokol o tom odmítl mluvit. "Nebudu se k tomu nijak vyjadřovat, nejsem zbaven mlčenlivosti," sdělil televizi Nova.

Přímo v motolské nemocnici pracuje 22 odsouzených. Většinou jsou to ženy zaměstnané jako pomocnice v kuchyni. "Pak máme tři muže, ti pracují na patologii, a máme i jednu lékařku," dodala mluvčí zdravotnického zařízení Pavlína Danková.

[chooze:article;value:494134]

Zaměstnaní vězni se nesmí navzájem potkat a opustit pracoviště. Nemocnici se prý vyplatí. "Když se ptáte na tu lékařku, tak ta nás stojí asi čtvrtinu platu, než kdyby nebyla odsouzená," sdělila reportérovi TV Nova Danková.

V českých věznicích je teď přibližně 17 a půl tisíce odsouzených. Pracuje jich více než polovina. Část přímo za zdmi věznic. Jsou to třeba kuchaři, skladníci, údržbáři, automechanici, knihovníci či holiči. Využívané jsou i dílny.

"Mimo věznice pracují odsouzení ve stavebnictví, pomáhají s odpadovým hospodářstvím, s úklidem obcí, v gastronomii nebo například ve zdravotnictví," doplnila výčet mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

[chooze:article;value:494083]

I známí lidé se umí při výkonu trestu uplatnit. Fotbalista Tomáš Řepka prý pomáhal v pekárně, lobbista Marek Dalík zase dělal údržbáře v luxusním penzionu.

Zaměstnání mimo věznici mohou získat jen odsouzení, kteří nejsou nebezpečím pro společnost. Občas se někdo rozhodne do vězení nevrátit a z práce uteče. U Kateřiny Kottové to ale asi nehrozí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.