Praha chce zvýšit poplatek pro turisty. Je moc nízký, stěžuje si město

Za každý den ubytování v hotelu platí turista v Praze padesátikorunový poplatek z pobytu. Ten náleží městu a městským částem a platí se z něj například svoz odpadu, úklid ulic nebo nejrůznější opravy. "Což my považujeme za nesnesitelně málo oproti jiným metropolím, které jsou průměrně okolo 160 až 175 korun," řekla starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

V České republice je maximální výše poplatku daná zákonem. A je to 50 korun, tedy zhruba dvě eura. Jinde v Evropě se platí ale násobně více. Třeba ve Vídni nebo v Budapešti platí turisté ubytovací poplatek více než 120 korun. V Berlíně 175, ve Varšavě 275 a v Amsterdamu za jednu noc ubytování odvedete městu dokonce 555 korun.

[chooze:article;value:566868]

​V hlavním městě v loňském roce vybrali zhruba 800 milionů korun. Kdyby byl poplatek stejný jako ve Varšavě, tedy 275 korun, Praze by to přineslo skoro o tři miliardy víc. "Je tady prostor srovnat ty poplatky s okolními městy. Turisté jsou zvyklí platit daleko víc. Co je pro nás důležité, že to nebude nějaká daň, ale peníze se použijí pro budování lepší turistické infrastruktury," argumentoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

​Ministerstvo financí se změnou legislativy, která by umožnila zvýšení poplatku, v tuto chvíli nepočítá. "Volání po zvýšení nicméně registrujeme, a pokud s takovou iniciativou přijdou kraje nebo poslanci, jsme schopni vést debatu," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Macura.

Maximální padesátikorunový poplatek se platí třeba i v Českém Krumlově, Brně, Olomouci nebo v Karlových Varech. "Pokud by se limit poplatku zvýšil, Karlovy Vary by se tomu pravděpodobně nebránily," sdělil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.