Praha chystá velké změny v parkování. Auta mohou mít tři kategorie, říká Hřib

Od složení koalice na pražském magistrátě už uběhl rok. "Spolupráce v koalici je zatím dobrá. Daří se ty záležitosti posouvat dopředu. Rozpočet na tento rok jsme schválili. Nezaznamenal jsem žádné problémy, zatím si vycházíme vstříc. Snad to vydrží," zhodnotil Zdeněk Hřib.

V posledních několika týdnech se hodně řeší, zda se bude zdražovat parkování pro rezidenty v Praze. "Nemůžeme dotovat parkování více, než dotujeme MHD, což v tuto chvíli tak v Praze je," podotkl náměstek pražského primátora pro dopravu.

[chooze:article;value:542393]

​"Když spočítáte náklady na provoz výdejen parkovacích karet, to autíčko, co jezdí a kontroluje, ale i údržbu a opravy asfaltu, na kterém se parkuje, tak to vychází zhruba na 9,5 tisíce za jedno parkovací místo. Takže tady je jasně vidět, že těch 1 200, co se platí, se úplně nepotkává s náklady města," vysvětlil Hřib.

V souvislosti s tím se řeší i to, že větší auta by měla platit vyšší ceny za parkování. "To je teď trend, kterým se třeba vydala Paříž. My ale řešíme technický problém, že ještě nemáme přístup do registru vozidel, aby se to dalo automaticky vyhodnocovat. Až ten přístup budeme mít, tak nepochybně je to věc k diskuzi. Já bych byl pro," řekl.

[chooze:article;value:537719]

​"Já si to představuju tak, že by měly existovat, řekněme, nějaká tři pásma. Prostřední bude takový ten standard, prostě oktávka. Potom jsou taková ta malá autíčka a pak ta velká auta. V Paříži to dělají podle hmotnosti, tam se vydali trochu jinou cestou," okomentoval Hřib.

Další diskuze se týkají celoměstských parkovacích oprávnění. "Kdybyste si koupila permanentku, tak by vás to osvobodilo od toho, že musíte vždycky, když někam přijedete, tak to hledat na mapě, klikat, platit a pak si to prodlužovat, když se zdržíte a podobně," zmínil.

Na stole jsou v tuto chvíli návrhy změn nejen parkovného, ale i jízdného v Praze. "Můžu potvrdit, že jsou tam i záležitosti jako dvojnásobné zdražení ročního kupónu. S takto skokovým zdražením ale nemohu souhlasit," uzavřel náměstek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.