Praha je o krok blíž novému vedení. Piráti opustili alianci s Prahou sobě

Tři a půl měsíce už strany a hnutí jednají o tom, jaké bude vedení hlavního města. Teď konečně svitla naděje. "V tuto chvíli musím říct, že jednání pokročila do takové fáze, že jsme schopni připravovat veškeré podklady pro to, abychom mohli v našich stranických orgánech následně schválit návrh koaliční smlouvy," vyjádřil se šéf vyjednávacího týmu Zdeněk Zajíček (ODS).

Zásadní krok přišel od Pirátské strany. "Klub se usnesl, že vystupuje z aliance, aby mohlo dál pokračovat jednání o nově vznikající koalici," řekla pirátská členka vyjednávacího týmu Jana Komrsková.

Vyhráno ale ještě není. "Já bych možná trochu krotil to nadšení. Připomínám, že o vstupu do koalice u nás u Pirátů vždycky rozhoduje krajské nebo celostátní forum, v tomto případě krajské," vysvětlil dosavadní primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

[chooze:article;value:479821]

Jasné také zatím není, jak si jednotlivé strany rozdělí 11 křesel v radě. SPOLU původně požadovalo většinu, tu ale mít pravděpodobně nebude ani jedno uskupení. ODS, TOP 09 nebo lidovci se tak pravděpodobně budou muset vzdát jednoho postu.

​Praha sobě v tiskovém prohlášení uvedla, že respektuje odchod Pirátů ze společné aliance, pro město to ale podle ní nebude dobré. "Piráti právě strčili svůj krk i krk svých voličů do smyčky, která se bude celé čtyři roky utahovat. Zároveň splnili sen pražských politických šíbrů, aby se Piráti a Praha sobě rozdělili na koalici a opozici," okomentovalo rozhodnutí Pirátů uskupení Praha sobě.

"Je to od Pirátů ukvapené rozhodnutí, Piráti směřují do koalice, kde budou v menšině 7:4. Protože STAN, jak se ukázalo, mnohem více trenduje ke SPOLU," dodal následně lídr Prahy sobě Jan Čižinský.

[chooze:article;value:485469]

"Piráti v podstatě před sebou neměli žádné dobré řešení. Na druhou stranu pokud by to neudělali, tak by jim pravděpodobně byla přisouzena hlavní zodpovědnost za nezdar těch několikaměsíčních koaličních vyjednávání," hodnotí krok pražských pirátů politolog Petr Jüptner. 

Další posun by mohl přijít ve čtvrtek. "My jsme na jednání přislíbili, že ve čtvrtek už bychom měli přijít s tím, že budeme mít jasno o personálním obsazení našich zástupců koalice SPOLU v radě," nechal se slyšet Zajíček.

[chooze:article;value:484792]

Nově vznikající koalice počítá i nadále s tím, že by některé z magistrátních výborů mohla nabídnout hnutí ANO nebo Praze Sobě. To se ale subjektům, které zůstanou v opozici, nelíbí.

"Hnutí ANO určitě tuhletu koalici nepodpoří, protože si myslíme, že nebude funkční a že je to trochu podvod na voliče, protože každá ta strana má úplně jiný program," tvrdí předseda pražské buňky hnutí Ondřej Prokop.

Znovu jednat by se mělo už ve čtvrtek. Nové vedení Prahy by pak mohli zastupitelé podle koalice SPOLU zvolit 16. února.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.