Pražská část bude mít rozhlednu za 60 milionů. My ale chceme školy, volají lidé

[chooze:gallery;value:36271]

​Se svým projektem se do soutěže o výstavbu rozhledny v Malešickém parku v Praze 10 přihlásilo celkem 21 uchazečů. A vedení městské části už zná vítěze. Je jím návrh od švýcarského ateliéru Amont, který sídlí v Basileji.

"Cílem architektonické soutěže bylo vybrat nejlepší návrh zahradní restaurace s vyhlídkovou věží, která by doplnila potřebnou občanskou vybavenost parku. Její stavba je posledním chybějícím dílkem návrhu, podle kterého byl park před několika lety revitalizován. Nejde tedy o nový záměr, ale o dokončení rozdělané práce. Autor proměny Malešického parku byl navíc členem odborné architektonické komise," řekl starosta městské části Martin Valovič (ODS).

[chooze:article;value:520592]

Plýtvání penězi, zní kritika

Na adresu projektu ale míří i kritika. Ta se primárně netýká estetické stránky, spíše využití veřejných prostředků. "Nebylo by lepší nejdřív park opravit? Polovina dřevolaminátu je shnilá, vodní prvky nefungují, část stromů pomřela, u dětského hřiště už před dvěma roky urezla vrátka, a místní údržbářští kovbojové, projíždějící se v elektrovozítkách s rádiem na plné kule, přestali uklízet prostory parku, nebo nedejbože udržovat i stávající vybavení, už dávno. Ani jedna lavička nebyla natřena, většina už je trouchnivá. Pojďme se sejít, místo/starostové, ukážeme si to na místě názorně," popsal popsal jeden z místních v reakci na sociálních sítích.

"Proboha, proč? Proč tam nebude normální restaurace s dětským koutkem. Proč tohle monstrum? Raději nechte opravit silnice, investuje do školek, hodila by se nová parkovací místa apod.," shrnul další z obyvatel.

Projekt vadí i představitelům Pirátů. "Starosta si nevšiml, že rodiče bojují o místa ve školách pro své děti. Praha 10 je podle nejčerstvějších čísel zcela nejhorší v počtu míst na základních školách v celé Praze. V šesti základkách se letos muselo losovalo o místa pro prvňáčky. Pro všechny školy platí výjimka až na 34 žáku ve třídě. Demografie neúprosně roste o stovky žáků každý rok. Starosta Prahy 10 Valovič si postaví pomníček v podobě rozhledny za víc než 60 milionů. Pak se napočítá projekt, vícepráce, DPH, a než se rozkoukáme, bude z toho 100 milionů," vyložila náměstkyně pražského primátora pro životní prostředí Jana Komrsková (Piráti).

[chooze:article;value:448878]

Chceme vést o rozhledně diskuzi, uvedl úřad

Městská část po oznámení vítězného návrhu chce o rozhledně vést diskuzi. Jak upozornil mluvčí Prahy 10 Ján Tropp, termín výstavby zatím není ani daný.

"Každý nový architektonický projekt vyvolává emoce, někomu se líbí a někomu ne. Navíc, jak již bylo řečeno, k projektu se nyní povede veřejná diskuze, která je žádoucí. Architektonická soutěž je nejlepším způsobem prověření původního záměru a vize. Je nutné na ni nahlížet optikou dnešních dnů a ověřit její potenciál. Bez soutěže a veřejné diskuze by vedení Prahy 10 k takovému finálnímu rozhodnutí nemohlo dospět. Vyhlášení architektonické soutěže byl jediným legitimním krokem k ověření životaschopnosti původní vize. Výstavba této budovy by tak mohla být poslední fází revitalizace parku, která byla zahájena před několika lety. S objektem se v původní studii počítalo. Nejde tedy o nový projekt, ale o dokončení započaté práce," ujasnil Tropp. Odhadované náklady jsou 60 milionů korun.

[chooze:poll;value:53a9f590869ab421694f4ff85ef5daa85913ce46]

​Město Náchod loni zveřejnilo architektonický návrh nových lázní. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.