Pražské SPOLU hledá podporu pro menšinovou radu. Ve hře je i ANO

Praha bude mít zřejmě menšinovou vládu koalice SPOLU složenou z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která má v 65členném zastupitelstvu 19 křesel. Podporu slibuje hnutí ANO se 14 zastupiteli.

"Předpokládám, že je docela slušná šance, že se 15. prosince stane primátorem Bohuslav Svoboda a že na nějaké dva měsíce v Praze vznikne menšinová vláda koalice SPOLU podporovaná hnutím ANO. Zároveň se však dá očekávat, že budou velmi usilovně vyjednávat koaliční lídři na té centrální úrovni, aby se podařilo aspoň v průběhu příštího roku složit tu koalici, která by nějakým způsobem kopírovala vládní půdorys," myslí si politolog Lukáš Jelínek

[chooze:article;value:477933]

Ostatní strany menšinovou radu SPOLU podporovat odmítají. ANO bude chtít výměnou za své hlasy programové ústupky. Podle pražského lídra ANO Patrika Nachera nabídka na podporu menšinové vlády platí jen do února.

"V okamžiku, kdy už proběhnou nějaké rozhovory mezi koalicí SPOLU a hnutím ANO, třeba i nad menšinovou vládou, tak si myslím, že se jasně ukáže, že existují jasné programové průniky mezi tady těmito družinami. A bylo by potom hodně divné, kdyby ty programové průniky hodily příští rok za hlavu," dodává Lukáš Jelínek. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.