Pražskému letišti stále chybí spojení s centrem i druhá ranvej

Zatímco v ostatních evropských metropolích z letiště metrem nebo vlaky dojedete až do centra města, z toho pražského se vám to ani v roce 2023 nepodaří. Železniční linka pojede nejdřív v roce 2030, tedy za sedm let.

"Zaspali jsme v těch předchozích 20 letech, spojení na letiště jsme opravdu měli mít. Tohle bohužel v tomto okamžiku už urychlit moc nejde," okomentoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

A bezproblémový není ani vjezd na letiště. Stát před odletovou či příletovou halou totiž zdarma můžete jen 15 minut, a to jen jednou denně. Cestujícím to často nestačí. "Vyzvedávala jsem dceru. Chvíli jsem na ni čekala, tak si myslím, že 15 minut dostatečných není," řekla jedna z řidiček.

Problematická je i výstavba druhé letištní ranveje. Ministerstvo dopravy by ji chtělo mít v roce 2030, může to ale trvat i podstatně déle. O její výstavbě totiž bude znovu na pokyn Nejvyššího správního soudu rozhodovat krajský soud, který už její současnou plánovanou podobu jednou smetl ze stolu. Letiště přitom novou dráhu zoufale potřebuje.

[chooze:article;value:528365]

​"Z mnoha důvodů, zejména pro bezpečnost provozu. Já si netroufám říct, kdy by ta ranvej mohla být dokončena, pokud by dopadl ten soud nepříznivě. Znamenalo by to se znovu vrátit k jednání," vysvětlil Kupka.

Ale potíže nejsou jen s infrastrukturou, ale i s výměnou peněz. Například za 50 eur dostanete 933 korun, tedy o 287 korun méně, než jaký je středový kurz České národní banky.

​Směnárnám společnosti Interchange, které mají exkluzivní dlouhodobý pronájem, sice na konci měsíce končí smlouva, stěhovat se ale nebudou. V tendru totiž znovu firma zvítězila. Nová smlouva jí ale bude povolovat odchylovat se od středového kurzu České národní banky jen o 15 procent. Překročení má znamenat pokutu 10 tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.