Přechod na zelenou energetiku: Političky se pohádaly kvůli uhelným elektrárnám

Nad tématem energetiky se ve studiu v pátek setkaly tři kandidátky do Evropského parlamentu – Veronika Vrecionová z ODS, Kateřina Konečná z KSČM a Markéta Gregorová z Pirátů. Ptala se jich moderátorka Háta Sassmannová.

"Vy se o tom bavíte, jako by k tomu mělo dojít zítra," rozčilovala se Gregorová ohledně uzavírání uhelných elektráren. Podle Konečné a Vrecionové totiž Česko nemá dostatečné kapacity záložních zdrojů, které budou vykrývat dobu, kdy nebude foukat vítr nebo svítit slunce.

[chooze:article;value:554823]

​"Jsou informace, že uhelné elektrárny budou majitelé postupně odstavovat, a není to jen kvůli emisním povolenkám. Důvod je, že jim to ekonomicky vůbec nevychází," připomněla Vrecionová.

"Kde máte jako Piráti plán na výstavbu nových uhelných a plynových elektráren?" vyčítala Gregorové Konečná. "Pořád ještě budeme potřebovat mít náhradní řešení, ať je to plyn, nebo uhlí," souhlasila Vrecionová. Podle Gregorové jsou současné záložní kapacity dostatečné a postupně se budou budovat další.

[chooze:article;value:554729]

S tím, že nelze spoléhat jen na obnovitelné zdroje, ale Gregorová souhlasila. Jen ne v jaké míře. "Musí to být vyrovnaný mix. Máme potenciál v Česku ztrojnásobit podíl obnovitelných zdrojů energie," řekla Gregorová s tím, že budovat ale bude potřeba i jaderné elektrárny.

"Rozhodli jsme se dotovat občasné zdroje energie, pak jsme začali dotovat plynovky, teď už dotujeme i to jádro a je z toho jeden velký Kocourkov," kritizovala Konečná evropskou energetickou politiku.

Podívejte se na celou debatu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.