Před 200 lety popsal prvního dinosaura. Revoluční nález spustil pátrací horečku

Přelomový objev Williama Bucklanda spustil takzvanou dinosauří horečku a nadšenci po celé Anglii začali po kostech pravěkých živočichů pátrat ve velkém. "O těch dinosaurech velmi dlouho, a to ještě celá desetiletí, nikdo nic moc konkrétního nevěděl. Ale nálezů přibývalo a ve druhé polovině 19. století převzala od Evropy štafetu Severní Amerika," sdělil popularizátor paleontologie Vladimír Socha.

Díky dalším objevům se podařilo doslova nahlédnout do života těchto dávných stvoření. Na začátku 20. století byl pak objeven asi nejznámější druh dinosaura, kterým je Tyrannosaurus rex. Postupně pak začaly přibývat nálezy i z Asie a dalších kontinentů.

[chooze:article;value:470253]

"Největší revolucí v té paleontologii byl konec 60. a začátek 70. let minulého století. Tomu se říká dinosauří renesance, kdy v podstatě vědci začali chápat tu do té doby poměrně zvláštní až podivnou myšlenku, že dinosauři mají mnohem více společného s dnešními ptáky. Že ptáci dokonce vznikli z dinosaurů," nastínil Socha.

Na území Česka byla první a zároveň jediná oficiální dinosauří fosílie nalezena před více než 20 lety. "Nález levé stehenní kosti se podařil v roce 2003 amatérskému sběrateli u Kutné Hory. Pravděpodobně po uhynutí toho jedince došlo k pádu do moře a následně to tělo bylo roztrháno žraloky," vysvětlil paleontolog Jiří Frank.

Nález dostal jméno Burianosaurus augustai po malíři Zdeňku Burianovi. Pravděpodobně se jednalo o menšího býložravého dinosaura, který na území Česka žil asi před téměř 100 miliony lety.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.